Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Rak testisa: simptomi i značaj ranog otkrivanja

10/11/2023

rak testisa

Rak testisa je zloćudni tumor koji najčešće pogađa mlađe muškarce u dobi od 15 do 40 godina. Rak testisa čini 1% svih malignih tumora kod muškaraca. Najčešći simptom raka testisa ili testikularnog raka je bezbolna kvržica ili izraslina na testisu, a ovaj tumor se ubraja u grupu visoko izlječivih bolesti, naročito ako se otkrije na vrijeme. Problem nastaje kada se karcinom raka razvije i proširi na druge organe, kada je liječenje značajno otežano.

Sadržaj članka

  • Šta je rak testisa
  • Rak testisa – simptomi
  • Faktori rizika za razvoj tumora testisa
  • Kako prepoznati rak testisa
  • Samopregled testisa
  • Rak testisa – dijagnoza
  • Liječenje tumora testisa
  • Rak testisa – posljedice
  • Rak prostate
  • Movember u klinici Be Well

Šta je rak testisa

Rak testisa je abnormalan, nekontrolisan rast ćelija koje formiraju tumor najčešće u jednom, a ponekad i u oba testisa. Testisi se nalaze u skrotumu, kesi labave kože koja se nalazi ispod i na dnu penisa. Dvije glavne funkcije testisa su proizvodnja sperme i stvaranje muških hormona (uglavnom testosterona), koji regulišu razvoj polnih (reproduktivnih) organa i proces sazrijevanja odraslih muškaraca.

Rak testisa – simptomi

Simptom raka testisa u najvećem broju slučajeva jeste bezbolna kvržica ili otvrdnuće na testisu. Kvržica ili izraslina su rani simptomi, a mali postotak muškaraca u početku osjeća bol u testisima. Bol se obično javlja kad se tumor proširi i naraste, zbog čega je veoma bitno raditi redovne samopreglede kako bi se eventualne kvržice otkrile na vrijeme.

Još neki od simptoma koji mogu ukazivati na rak testisa su bol u donjem stomaku, preponama ili donjim leđima. Ovi simptomi su karakteristični i za mnoge druge bolesti i stanja, zbog čega se često previde. Kada je u pitanju rak testisa, bolovi u donjem stomaku, preponama ili donjim leđima nažalost najčešće ukazuju da je tumor već u uznapredovalom stadijumu.

Bolna ejakulacija ili krv u ejakulatu su takođe simptomi koje može uzrokovati i niz drugih, bezazlenijih stanja, ali i rak testisa. Pored navedenih simptoma, na rak testisa mogu da ukazuju i: osjećaj težine u skrotumu, oticanje nogu, proširenje ili osjetljivost grudi. Na svaki od simptoma treba obratiti pažnju i javiti se doktoru što prije.

Dakle, najčešći simptomi raka testisa su:

  • Bezbolna kvržica u testisu
  • Otvrdnuće testisa
  • Naglo ili postepeno povećanje testisa
  • Naglo ili postepeno smanjenje testisa
  • Osjećaj težine u testisima
  • Bol u leđima/preponama/donjem stomaku
  • Oticanje nogu
  • Proširenje ili osjetljivost grudi
  • Pojava krvi u ejakulatu
  • Gubitak seksualne želje

Rak testisa se obično javlja samo u jednom testisu, međutim svi koji su preboljeli rak jednog testisa nisu zaštićeni od moguće pojave raka drugog testisa. Zbog toga je uvijek potrebno biti na oprezu i izvoditi redovne samopreglede, a najgora opcija jeste ignorisati simptome.

Faktori rizika za razvoj tumora testisa

Rak testisa nastaje kada se zdrave ćelije testisa izmijene i počnu nekontrolisano da rastu i razmnožavaju se praveći masu u testisu. Jasan uzrok nastanka testisa nije u potpunosti poznat, ali se izdvaja nekoliko rizičnih faktora za razvoj ovog zloćudnog tumora:

Nespušten testis (kriptorhizam) – veći rizik za razvoj tumora testisa imaju muškarci kojima se testis nikad nije spustio.

Abnormalni razvoj testisa – rizik od razvoja raka testisa povećavaju i stanja zbog kojih se testis abnormalno razvija, pout Klinefelterovog sindroma.

Rak testisa u porodici – ukoliko je neko u porodici već bolovao od raka testisa, rizik je takođe povećan.

Prethodna dijagnoza raka testisa – kod muškaraca kojima je već dijagnotifikovan rak testisa, mogućnost da će ga razviti i u drugom testisu je veča do 18%.

Kako prepoznati rak testisa

Iako je ponekad teško prepoznati rak testisa, izgled samih testisa će u najvećem broju slučajeva otkriti da nešto nije u redu. Zbog toga je od izuzetnog značaja redovno izvoditi samopreglede testisa. Preporuka je da se najmanje jednom mjesečno pipanjem testisa provjeri da li postoje neke promjene i abnormalnosti u izgledu i pri dodiru testisa. Ukoliko se uz to pojave i drugi simptomi raka testisa, poput boli u donjim leđima i stomaku ili krvi u ejakulatu, neohodno je odmah posjetiti doktora.

Samopregled raka testisa je posebno važan za muškarce koji spadaju u rizičnu grupu za razvoj ovog zloćudnog karciona.

Samopregled testisa

Samopregled testisa treba obaviti najmanje jednom mjesečno, a najbolje je to učiniti tokom ili nakon tuširanja.

Uputstvo za samopregled testisa:

  1. Pregledaj testise barem jednom mjesečno
  2. Pregled uradi dok se tuširaš
  3. Prvo se nasapunaj
  4. Pregledaj svaki testis posebno
  5. Nježno ga protrljaj između prstiju
  6. Opipaj sjemenu vrpcu na zadnjoj strani testisa
  7. Provjeri ima li ikakvih tvrdih kvržica, zaglađenih ili zaobljenih izbočina…
  8. …promjena u veličini, obliku ili strukturi…
  9. …ili bolnih mjesta

samopregled testisa

Rak testisa – dijagnoza

Preventivni pregled testisa nije uobičajen postupak pri redovnim kontrolama kod doktora porodične medicine, zbog čega sumnja na rak testisa najčešće dođe od pacijenta. Nakon što se pacijent javi sa sumnjom na promjene u testisima, najčešće se upućuje ljekaru specijalisti – urologu, gdje se dijagnoza može postaviti na dva načina. Prvi i zastupljeniji način je ultrazvučni pregled testisa s kolor doplerom, a drugi način za postavljanje dijagnoze tumora testisa su krvni testovi ili tumorski markeri za rak testisa.

Ultrazvučni pregled testisa s kolor doplerom je bezbolna i bezbijedna metoda za pacijenta, bez rendgenskog zračenja, kojom ljekar može jednostavno vidjeti da li su simptomi uzrokovani nekim drugim razlozima ili rakom testisa. Iako simptomi nisu uvijek jasni, ovaj rak se najčešće dijagnostifikuje već u prvom kliničkom stadijumu raka. Izlječiv je kod 95% pacijenata sa ovom dijagnozom, ali u tome ključnu ulogu igra rano otkrivanje.

Liječenje tumora testisa

Liječenje raka testisa provodi multidisciplinarni tim specijalista: urolog, onkolog, endokrinolog, patolog i radiolog. U zavisnosti od stadijuma bolesti, liječenje može podrazumijevati samo operaciju i praćenje ili operaciju i hemoterapiju i radioterapiju. Operacija testisa se izvodi sa ciljem odstranjivanja zloćudnog tumora, najčešće iz oboljelog testisa (orhidektomija), a u slučajevima kada se tumor nalazi u uznapredovalom stadijumu, odstranjuju se i okolni limfni čvorovi.

Rak testisa – posljedice

Nakon liječenja, neophodno je redovno ići na kontrole i usvojiti zdrave životne navike, ali kvalitet života nakon dijagnoze i liječenja raka testisa gotovo je isti kao i prije bolesti.

Seksualna aktivnost nakon raka testisa zavisi od toga da li je izvršena jednostrana ili obostrana orhidektomija. U slučaju uklanjanja samo jednog testisa, plodnost i polna moć kod muškarca budu očuvane, jer drugi zdravi testis u potpunosti preuzme funkciju proizvodnje sjemena i lučenja testosterona. Kada je u pitanju viši stadijum karcinoma i gdje su tokom operacije uklonjeni i okolni limfni čvorovi, može doći do problema retrogradne ejakulacije, ali sposobnost postizanja erekcije bude sačuvana.

Rak prostate

Rak prostate je drugi najučestaliji maligni tumor kod muškaraca, odmah iza raka pluća. To je zloćudni tumor koji nastaje u prostati, a pojavljuje se gotovo isključivo kod muškaraca starijih od 40 godina. Rak prostate se može sa vremenom, putem krvi i limfnog sistema, proširiti u druge organe i tkiva. Pozitivno je to što karcinom prostate uglavnom sporo raste u odnosu na mnoge druge vrste karcinoma. Skoro 90% svih karcinoma prostate ostaju decenijama neprepoznati.  

Rak prostate u početnoj fazi bilesti nema nikavih simptoma, a sa širenjem zloćudnog tkiva može doći do sužavanja uretre (mokraćne cijevi), što uzrokuje probleme s mokrenjem. Simptomi raka prostate u uznapredovalom stadijumu bolesti su:

  • učestalo mokrenje (naročito noću)
  • otežano mokrenje
  • isprekidano mokrenje (nemogućnost održavanja normalnog mlaza)
  • bol i peckanje prilikom mokrenja
  • krv u urinu
  • krv u spermi

Dijagnoza raka prostate se postavlja nakon različitih pregleda prostate koji uključuju: digitorektalni pregled prostate, ultrazvuk prostate s kolor doplerom i određivanje vrijednosti PSA (specifičnog antigena prostate) koji se određuje iz krvi.

Liječenje raka prostate se sprovodi na tri načina:

  • pažljivim praćenje pacijenta, ss primjenom hormonske terapije, ukoliko je to potrebno
  • hirurškom operacijom (prostate i/ili odstranjivanjem testisa)
  • radioterapijom

Iako je rak prostate jedan od najučestalijih u muškoj populaciji, s obzirom na činjenicu da se uglavnom sporo razvija i da ima nizak stepen zloćudnosti, stope preživljenjavanja kod pacijenata kojima je dijagnostifikoan su izuzetno visoke. Postotak izlječenjea dostiže 98 procenata kada se rak prostate otkrije u ranom stadijumu, zbog čega su preventivni pregledi kod urologa od ključnog značaja.

Movember u klinici Be Well

Movember odnosno mjesec muškog zdravlja obilježava se svake godine širom svijeta tokom novembra kako bi se podigla svijest o muškom zdravlju i značaju prevencije. Veliki naglasak je upravo na raku testisa, od kojeg obolijevaju mlađi muškarci, i raku prostate, koji uglavnom pogađa muškarce starije od 40 godina.

Iz tog razloga, potrebno je što više raditi na isticanju važnosti preventivnih uroloških pregleda, posebno kod muškaraca mlađe životne dobi. Preporuka urologa jesu obavezni godišnji urološki pregledi od napunjene osamnaeste godine starosti kako bi se smanjio rizik od razvoja uroloških oboljenja, kao i raka testisa i raka prostate.

Klinika Be Well tokom mjeseca muškog zdravlja daje svoj doprinos širenju svijesti o važnosti samopregleda i preventivnih pregleda. Dodjeljujemo 10 preventivnih uroloških pregleda, a kako da učestvuješ, pogledaj OVDJE.

Ukoliko primjećuješ bilo koji od simptoma koji zahtijevaju urološki pregled, javi se u našu urološku ambulantu u kojoj ordinira dr Vladimir Krivokuća, specijalista urologije. Termin možeš zakazati pozivom na brojeve telefona 051 965 256, 066 33 44 55, na e-mail adresu [email protected] ili popunjavanjem forme na www.klinikabewell.com.

Budi MUDA®!

Klinika Be Well 🍀