Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

HISTEROSKOPIJA – Detaljan pregled unutrašnjosti materice (NOVO u klinici BE Well)

27/10/2023

histeroskopija

Histeroskopija predstavlja zlatni standard u dijagnostici i liječenju promjena u unutrašnjosti materice. U tekstu ispod saznajte kako se izvodi procedura, kome se preporučuje histeroskopija, kakva je razlika između dijagnostičke i operativne histeroskopije, te kakva je priprema i oporavak nakon ove metode.

Sadržaj članka:

  • Šta je hesteroskopija?
  • Kada se izvodi histeroskopija?
  • Histeroskopija i neplodnost
  • Dijagnostička histeroskopija
  • Operativna histeroskopija
  • Kako izgleda procedura?
  • Priprema za histeroskopiju
  • Oporavak nakon histeroskopije
  • Moguće komplikacije
  • Prednosti histeroskopije
  • Histeroskopija u klinici Be Well

Šta je histeroskopija?

Histeroskopija je minimalno invazivna procedura koja omogućava ginekolozima da pažljivo pregledaju unutrašnjost materice, kako bi dijagnostifikovali i po potrebi odstranili uočene promjene. Za izvođenje histeroskopije koristi se histeroskop – tanki i fleksibilni endoskopski instrument sa svjetlom i kamerom na vrhu koji se uvodi kroz vaginalni otvor i grlić materice i omogućava detaljan vizuelni pregled unutrašnjosti materice.

Razlikuju se dijagnostička i operativna histeroskopija. Dijagnostička histeroskopija je nazaobilazna metoda kod pripreme pacijenata za postupke vantjelesne oplodnje. Operativna histeroskopija podrazumijeva hirurško uklanjanje promjena unutar materice (priraslice, polipi, miomi). Pored toga, histeroskopijom se mogu ukloniti i manje pregrade materice koje narušavaju normalan oblik unutrašnjosti materice, a što je čest uzrok otežanog začeća ili problema u menstrualnom ciklusu.

Kada se izvodi histeroskopija?

Histeroskopija se koristi u različite svrhe, uključujući dijagnostiku i terapiju. Izvodi se kod:

  • ispitivanja uzroka neplodnosti
  • pripreme za postupke vantjelesne oplodnje
  • ispitivanja uzroka ponavljanih neuspjelih postupaka vantjelesne oplodnje
  • ispitivanja uzroka ponavljanih pobačaja
  • neredovnog menstrualnog ciklusa
  • obilnog vaginalnog krvarenja
  • krvarenja u postmenopauzi
  • zadebljanja endometrijuma (unutrašnjeg sloja materice)
  • dijagnostike i liječenja anomalija materice
  • dijagnostike i uklanjanja polipa i mioma
  • dijagnostike i liječenja priraslica u šupljini materice
  • uklanjanje septuma (pregrade materice)
  • uklanjanja spirale

Histeroskopija i neplodnost

Neplodnost je često složen problem sa mnogim potencijalnim uzrocima, uključujući problem s unutrašnjošću materice. Histeroskopija je pouzdan i detaljan pregled koji se koristi za ispitivanje i tretman problema koji mogu uticati na sposobnost žene da zatrudni. Na primjer, polipi, miomi, priraslice ili anomalije materice mogu ometati implantaciju oplođene jajne ćelije. Dijagnostička i operativna histeroskopija mogu pomoći u rješavanju ovih problema i povećati šanse za uspješnu trudnoću.

Dijagnostička histeroskopija

Dijagnostička histeroskopija se izvodi kako bi se utvrdili uzroci simptoma ili problema koje pacijentka može imati, kao što su nepravilno vaginalno krvarenje, bolovi u maloj karlici ili neplodnost. Tokom ovog postupka, ginekolog pažljivo uz pomoć histeroskopa pregleda unutrašnjost materice kako bi identifikovao probleme kao što su polipi, priraslice, miomi ili anomalije materice. U toku dijagnostičke histeroskopije moguće je uzeti uzorak sluznice materice za bakteriološku ili patohistološku analizu. Ovaj korak je ključan za postavljanje ispravne dijagnoze i planiranje odgovarajućeg liječenja.

Operativna histeroskopija

Operativna histeroskopija je terapijska primjena ovog postupka, koja je posebno korisna u slučajevima kada se tokom dijagnostičke histeroskopije identifikuju problemi kao što su miomi, polipi, zadebljanje sluznice materice ili septumi (pregrade materice). Koristi se i za odstranjivanje spirale koja se ne može ukloniti na uobičajen način.

Miomi

Miomi, takođe poznati kao fibroidi, su benigni (dobroćudni) tumori koji se razvijaju unutar ili na površini materice. Mogu uzrokovati simptome poput obilnog menstrualnog krvarenja, bolova u maloj karlici i neplodnosti, a operativna histeroskopija se koristi za uklanjanje manjih mioma, što povećava šanse za trudnoću kod žena koje se bore sa neplodnošću.

Polipi

Polipi su dobroćudne izrasline endometrijuma materice i sluznice grlića materice koji mogu izazvati nepravilno vaginalno krvarenje, infekcije, zapaljenja grlića i materice i povećati rizik od neplodnosti. Operativnom histeroskopijom polipi se uklanjaju u cjelini i šalju na patohistološku analizu.

Septumi (pregrade materice)

Septumi su pregrade unutar materice koje mogu biti prisutne od rođenja ili se mogu razviti kasnije, a mogu uzrokovati poteškoće u trudnoći, uključujući povećan rizik od pobačaja ili neplodnosti. Nekada je usljed veličine septuma neophodno operativnu histeroskopiju uraditi u dva akta. Oporavak je brz, a pacijentkinje nakon uklanjanja septuma mogu u kratkom vremenskom periodu da planirjau trudnoću.

Priraslice

Priraslice, poznatije kao Ashermanov sindrom, najčešče nastaju nakon ponovljenih kiretaža, carskog reza ili operacije mioma materice i pojavljuju se u obliku ožiljnog tkiva ili priraslica između zidova materice. Priraslice remete rast endometrijuma što u velikoj mjeri utiče na mogućnost ostvarivanja trudnoće, a što se rješava operativnom histeroskopijom.

Priprema za histeroskopiju

Iako je ovo minimalno invazivan zahvat, pripreme su neophodne sa ciljem izbjegavanja svih eventualnih komplikacija. Prije same procedure, potrebno je uraditi PAPA test, osnovne laboratorijske nalaze, te briseve grlića i vagine na bakterije.

Priprema zavisi i od toga da li je u pitanju dijagnostička ili operativna histeroskopija zbog vrste anestezije. Ukoliko je potrebna opša anestezija, neophodno je uraditi detaljan pregled anesteziologa, a u slučajevima da se radi pacijentkinji koja ima neka druga oboljenja (dijabetes, visok pritisak, gojaznost, proširene vene i slično) potreban je i pregled interniste.

Takođe je potrebno izvjegavati seksualne odnose u određenom periodu prije postupka, te privremeno prestati sa uzimanjem određenih lijekova, naročito onih koji mogu uticati na zgrušavanje krvi.

Kako izgleda procedura?

Histeroskopija se izvodi u ambulantnim uslovima, a postupak traje obično oko 20 minuta. Obavlja se u prvoj fazi ciklusa, jer je tada endometrijum najtanji, a samim tim mala je i mogućnost krvarenja, te ugrožavanja moguće trudnoće. Prilikom histeroskopije koriste se lokalnu (dijagnostička histeroskopija) ili opšta (operativna histeroskopija) anestezija.

Oporavak nakon histeroskopije

Oporavak nakon histeroskopije obično nije dug i pacijentkinja se može brzo vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Nakon procedure mogu se pojaviti bol i krvarenje, ali obično se smiruju u roku od nekoliko dana. Preporuka je da se izbjegavaju naporne fizičke aktivnosti i seksualni odnosi.

Moguće komplikacije

Iako je ovo minimalno invazivna i sigurna procedura, kao i svaki medicinski postupak, može nositi određene rizike. Potencijalne komplikacije uključuju:

Infekcije: Pacijentkinje se obično upućuju da prate znakove infekcije, kao što su povišena temperatura ili povećani vaginalni iscjedak.

Krvarenje: Nakon postupka može se javiti blago krvarenje, ali ozbiljno krvarenje je rijetko.

Oštećenje cerviksa ili materice: Iako je rijetko, postupak može dovesti do povrede cerviksa ili materice.

Reakcije na anesteziju: Ako je primijenjena opšta anestezija, postoji rizik od alergijskih reakcija ili drugih neželjenih efekata.

Prednosti histeroskopije

Histeroskopija donosi brojne prednosti za pacijentkinje i ljekare. Neki od glavnih benefita uključuju:

Precizna dijagnostika – Histeroskopija omogućava detaljan pregled unutrašnjosti materice, što je ključno za postavljanje tačne dijagnoze.

Minimalna invazivnost – U poređenju sa otvorenim hirurškim postupcima, histeroskopija je obično manje invazivna, a samim tim i manje bolna.

Brz oporavak – Većina pacijentkinja se može brzo vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Terapija u isto vrijeme – U slučaju da se tokom dijagnostičke histeroskopije identifikuju problemi, oni se često mogu tretirati istovremeno, eliminišući potrebu za dodatnim postupcima.

Poboljšanje reproduktivnog zdravlja – Histeroskopija može pomoći u rešavanju problema koji utiču na reproduktivno zdravlje, odnosno povećati šanse za trudnoću.

Histeroskopija u klinici Be Well

Histeroskopija je značajna medicinska procedura koja omogućava detaljan pregled unutrašnjosti materice i pruža mogućnost dijagnostike i terapije različitih ginekoloških problema. Bez obzira da li se koristi za rješavanje problema sa neplodnošću ili za dijagnostiku drugih stanja, histeroskopija igra ključnu ulogu u očuvanju reproduktivnog zdravlja žena. Termin za histeroskopiju po promotivnim cijenama u našoj ginekološkoj ambulanti možete zakazati na brojeve telefona 051 965 256, 066 33 44 55, na e-mail adresu [email protected] ili putem zvanične stranice naše klinike www.klinikabewell.com.

Možda će vas zanimati i:

Sono HSG: provjera prohodnosti jajovoda 

Neplodnost kod žena i muškaraca: uzroci, dijagnoza i liječenje