Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Akupunktura: liječenje i preventiva pomoću sterilnih igala

08/12/2023

akupunktura

Akupunktura je tradicionalna kineska medicina koja vjeruje da korijen svih bolesti i disharmonija proizilazi iz blokade životne energije (qi). Akupunktura djeluje tako da cilja i deblokira određene tačke na meridijanima, što stvara slobodan protok energije kroz tijelo i smanjuje neugodne simptome koji bi mogli proizaći iz te neravnoteže. Koristi se za liječenje mnogih oboljenja aplikacijom tankih, sterilnih igala na tačno određenim tačkama na tijelu, koje se nazivaju akupunkturne tačke.

Sadržaj članka:

  • Šta je akupunktura
  • Osnove akupunkture: Kako se uspostavlja ravnoteža
  • Šta su akupunkturne tačke
  • Kako izgleda ubod iglama
  • Liječenje različitih bolesti akupunkturom
  • Akupunktura i plodnost
  • Akupunktura – benefiti
  • Kontradindikacije za akupunkturu
  • Akupunktura u klinici Be Well

Šta je akupunktura

Akupunktura je tradicionalna kineska medicina, stara više od 3.000 godina, koja u modernom dobu postaje sve popularnija zbog svog izuzetno efikasnog načina djelovanja. Svjetska zdravstvena organizacija priznala je akupunkturu 1979. godine kao ravnopravnu medicinsku disciplinu, a njena učinkovitost naučno je potvrđena kroz eksperimentalna, klinička i laboratorijska istraživanja.

Akupunktura je bezbolna i sigurna i predstavlja potpuno prirodnu metodu liječenja, koja tijelo posmatra kao cjelinu, tako da se prilikom liječenja tretira i uzrok problema, a ne samo posljedice. Stoga je glavna prednost akupunkture u odnosu na druge medicinske discipline ta što se tijelo dovodi u ravnotežu na prirodan način, koristeći vlastite snage, odnosno sposobnost samoizlječenja. Takođe, akupunktura nema nikakvih neželjenih efekata, jer ne uključuje unos bilo kakvih medikamenata, koji mogu imati potencijalno štetne efekte.

Osnove akupunkture: Kako se uspostavlja ravnoteža

Suština liječenja akupunkturom je uspostavljanje ravnoteže, jer „Samo kada smo u ravnoteži, mi smo zdravi.“

Akupunkturom se posmatraju energetski tokovi u tijelu i njihova harmonija. Ukoliko se ta harmonija, odnosno ravnoteža, poremeti, dolazi do blokada i poremećaja, koji se rješavaju uz pomoć akupunkturnog tretmana. Igle se pažljivo postavljaju na tačno određene tačke kako bi se blokade eliminisale i protok energije ponovo uspostavio, a tijelo vratilo u ravnotežu. Pored liječenja, akupunkura je odlična i kao mjera prevencije, jer se njenom redovnom primjenom sprječava nastanak blokada i narušavanje harmonije.

Šta su akupunkturne tačke

Na našem tijelu postoji mnogo akupunkturnih tačaka koje predstavljaju svojevrsne kanale kroz koje prolazi energija, povezujući cijelo tijelo. Stoga nije neobično da se, na primjer, poremećaj bešike tretira postavljanjem igala na glavi ili da se za tretiranje problema sa žuči, igle postavljaju na bočnoj strani tijela i spoljašnjem dijelu noge. Akupunkturne tačke određuje ljekar, nakon pregleda i preciznog postavljanja dijagnoze.

Kako izgleda ubod iglama

Ubog igala na akupuntkurne tačne nije bolan poput uboda igala za injekciju, jer su igle koje se koriste u akupunkturi izuzetno tanke, čineći njihov ubod minimalno bolnim. Akupunkturne igle su sterilne i koriste se jednokratno kako bi se izbjegla opasnost prenosa zaraznih bolesti. Tretman obično traje od 20 do 30 minuta nakon čega se igle uklanjaju. Nakon uboda nema vidljivih tragova, a u izuzetno rijetkim slučajevima može se pojaviti hematom. U zavisnosti od indikacije, varira i broj potrebnih tretmana, ali obično se radi 10 tretmana, svakog drugog ili trećeg dana.

Liječenje različitih bolesti akupunkturom

Akupunktura se vrlo uspješno primjenjuje u liječenju niza bolesti, a ovim tretmanom se mogu liječiti:

  • Bolna stanja (lumbago, išijas, spondiloza, sportske povrede)
  • Glavobolje (migrene, sinuzitisi, tenzione glavobolje, neuralgije)
  • Bolovi u zglobovima (koljenima, kukovima, artritis)
  • Sterilitet, impotencija, poremećaj menstrualnog ciklusa
  • Alergije i bolesti respiratornog sistema (astma, obična prehlada, akutna upala krajnika, akutni bronhitis)
  • Dermatološka oboljenja, akne
  • Različiti hormonski disbalansi (poremećaji štitne žlijezde)
  • Bolesti organa za varenje (spazam jednjaka, štucanje, gastritis, akutni ili hronični kolitis, konstipacija (zatvor), diareja (proliv))
  • Usta (zubobolja, bol nakon vađenja zuba, upala desni (gingivitis), akutna ili hronična upala ždrijela)
  • Podmlađivanje i izvor vitalnosti (prirodna stimulacija lučenja kolagena)

Akupunktura i plodnost

Akupunktura se sve više prepoznaje kao alternativna terapeutska metoda koja pospješuje plodnost, odnosno pruža podršku parovima koji se suočavaju sa poteškoćama u začeću. Jedan od čestih uzroka steriliteta povezan je sa disbalansom hormona i poremećajem ovulacije kod žena. Akupunktura se fokusira na ponovno uspostavljanje ravnoteže u energetskom sistemu tijela, što može pozitivno uticati na hormonsku ravnotežu. Stimulacijom određenih akupunkturnih tačaka, postiže se regulacija reproduktivnog sistema, poboljšava kvaliteta jajnih ćelija, te podstiče redovna ovulacija. Kod muškaraca, akupunktura takođe može igrati važnu ulogu u tretmanu steriliteta, tako što poboljšava kvalitet spermatozoida, povećava njihovu pokretljivost i smanjuje sveukupni stres, što može pozitivno uticati na plodnost.

Međutim, važno je napomenuti da akupunktura ne mijenja konvencionalne medicinske metode liječenja steriliteta, već djeluje kao dopuna, često integrisana u holistički pristup liječenju neplodnosti.

Akupunktura – benefiti

Tretman akupunkturom, pored toga što služi za uklanjanje bola i liječenje raznih oboljenja, ima razne benefite na organizam u cjelini. Samo neki od benefita akupunkture su:

  • Pozitivan uticaj na imunološki sistem
  • Smanjenje napetosti i stresa
  • Pozitivan uticaj na hormonalni balans
  • Povećanje vitalnosti i energije
  • Poboljšanje cirkulacije u tijelu i organima
  • Pozitivan uticaj na kvalitet i dužinu sna
  • Poboljšanje raspoloženja i pozitivnih emocija
  • Povećanje koncentracije

Kontraindikacije za akupunkturu

Ne postoje kontraidikacije za liječenje akupunkturom. Potrebno je samo dobro poznavanje akupunkturnih tačaka, kako bi se tretman prilagodio svakom pojedincu.

Akupunkutra se bezbjedno koristi i u trudnoći, kao i u dječijem uzrastu ili kod osoba oboljelih od karcinoma.

Akupunktura u klinici Be Well

Ukoliko osjećate bol, imate poteškoće sa začećem, hormonalni poremećaj, česte glavobolje, nesanicu, gastritis, pod stalnim ste stresom ili imate pad imuniteta, klinika Be Well je tu za Vas. Tretman akupunkturom u našoj klinici obavlja dr Monika Gašević Kasagić, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom, sa višegodišnjim iskustvom u liječenju pacijenata ovom metodom. Termin za akupunkuturu možete zakazati na brojeve telefona 051 965 256, 066 33 44 55, na e-mail adresu [email protected] ili putem zvanične stranice naše klinike www.klinikabewell.com.