Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Loop konizacija grlića materice – sve što treba da znate (NOVO)

23/11/2023

loop konizacija

Loop konizacija je minimalno invazivna metoda uklanjanja promjena na grliću materice. Za razliku od klasične konizacije, loop konizacija je preciznija, brža i manje bolna za pacijentkinju.

Sadržaj članka:

  • Šta je loop konizacija?
  • Razlika između klasične i loop konizacije
  • Indikacije – zašto se radi?
  • Prednosti loop konizacije grlića materice
  • Priprema za loop konizaciju
  • Kako se izvodi loop konizacija?
  • Kontraindikacije za loop konizaciju grlića materice
  • Oporavak nakon procedure
  • Loop konizacija u klinici Be Well

Šta je loop konizacija?

Loop konizacija, poznata i kao loop elektrohirurška eksciziona procedura (Loop Elecrosurgical Excision Procedure – LEEP), predstavlja minimalno invazivnu hiruršku proceduru u ginekologiji kojom se uzima uzorak tkiva sa grlića materice. Uzorak tkiva se uzima u obliku konusa (kupe) od čega potiče naziv ove procedure. Prilikom loop konizacije koristi se instrument u obliku omče povezan sa izvorom energije (strujom) koji omogućava visoku preciznost uz minimalno krvarenje. Nakon uklanjanja abnormalnog tkiva sa grlića materice, isti se šalje na patohistološku analizu, a pacijentkinja se ubrzo može vratiti svakodnevnim aktivnostima.

Loop konizacija je brza, sigurna i efikasna ginekološka intervencija. Traje oko 20 minuta i sprovodi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji, u zavisnosti od proširenosti patoloških promjena.

Ovaj zahvat se najčešće radi nakon što su rezultati Papa testa ili kolposkopije ukazali na potrebu za daljim ispitivanjem. Loop konizacija pokazuje jednaku efikasnost kao i druge metode poput krioterapije ili laserskih intervencija na promijenjenom dijelu grlića materice. Ukoliko se promjene u potpunosti uklone, dodatna terapija najčešće nije potrebna, ali redovan medicinski nadzor je ključan kako bi se pravovremeno reagovalo u slučaju ponovnog javljanja promjena.

Razlika između klasične i loop konizacije

Razlika između klasične konizacije i loop konizacije leži u primijenjenoj hirurškoj tehnici. Klasična konizacija se smatra vrstom biopsije i uključuje uzimanje dubljeg isječka grlića materice hirurški (skalpelom), zahtijevajući naknadnu rekonstrukciju. Za razliku od klasične, loop konizacija je minimalno invazivna, a podjednako pouzdana i efikasna.

Ovom tehnikom se uklanja površinski dio tkiva  grlića materice, a koliki će biti opseg konizacije zavisi od nekoliko faktora (godine, porodična anamneza, da li se pacijentkinja ostvarila kao majka i slično). Ukoliko se radi o mlađoj ženi, koja se još uvijek nije ostvarila kao majka, uzorak tkiva koji se uzima loop konizacijom je širi i plići, kako bi se grlić očuvao u najvećoj mjeri. S druge strane, uzorak je dublji kod starijih žena i kod onih koje su iznijele trudnoće. Pored toga, veličina uzorka zavisi i od sumnje ljekara o kakvoj se promjeni radi.

Indikacije – zašto se radi loop konizacija?

Loop konizacija se preporučuje u nizu situacija gdje su primjetne promjene na grliću materice tokom ginekološkog pregleda i kolposkopije. Neophodna je kada rezultati Papa testa ukazuju na atipične ćelije ili sumnju na predkancerozna stanja.

Rezultati Papa brisa, kolposkopski pregled, i nalazi biopsije grlića materice igraju ključnu ulogu u postavljanju indikacija za loop konizaciju. Minimalne promjene ćelija grlića materice, kao što je skvamozna intraepitelna neoplazija niskog stepena (LSIL), mogu biti osnov za ovu proceduru, posebno ako se promjene ne povlače tokom dužeg praćenja. Takođe, smanjen kvalitet života, kao što su pojačan sekret koji ne prolazi nakon liječenja, ili prisustvo rane koja ne zarasta, mogu biti indikacije za intervenciju.

Loop konizacija se takođe koristi za dijagnostifikovanje i uklanjanje benignih promjena (polipa), kao i polnih bradavica sa grlića a koje su izazvane humanim papiloma virusima (HPV) i predstavljaju povećan rizik za razvoj karcinoma grlića materice.

Prednosti loop konizacije grlića materice

Loop konizacija nosi sa sobom niz prednosti, uključujući preciznost u uklanjanju patoloških promjena, minimalno invazivan karakter zahvata, kao i mogućnost dijagnostičke i terapijske funckije istovremeno. Ovaj postupak je često ključan za prevenciju razvoja karcinoma grlića materice, pružajući pacijentkinjama mogućnost uspješnog liječenja u ranim stadijumima bolesti.

Pored toga, ovaj zahvat je komforan, gotovo bezbolan za pacijentkinju, obično ne uzrokuje značajno krvarenje, a tkivo zarasta praktično bez ožiljka što je naročito značajno za žene koje žele da rađaju. Loop konizacija se može raditi u lokalnoj anesteziji, čime se izbjegava rizik od alergijskih reakcija na sredstvo za opštu anesteziju.

Oporavak nakon procedure je brz i kratak, a većina pacijentkinja se redovnim aktivnostima može vratiti već 1 do 3 dana nakon loop konizacije.

Priprema za loop konizaciju

Efikasna priprema za loop konizaciju je ključna kako bi se osiguralo sigurno izvođenje procedure i optimalni rezultati. Smjernice koje pacijentkinje treba da prate prije postupka:

Izbjegavanje seksualnih odnosa, tampona i irigatora: Tokom perioda od 24 časa prije zakazane konizacije, preporučuje se izbjegavanje seksualnih odnosa, upotrebe tampona i irigatora. Ovo će pomoći u smanjenju rizika od infekcija i olakšati izvođenje samog zahvata.

Izbjegavanje hrane i pića: Najmanje 6 sati prije zakazanog termina za loop konizaciju, pacijentkinje bi trebalo da izbjegavaju unošenje hrane i pića.

Prestanak uzimanja lijkova koji razređuju krv: Pacijentkinje bi trebalo da prestanu uzimati lijekovi koji razređuju krv najmanje 5 dana prije konizacije kako bi se smanjio rizik od krvarenja tokom zahvata.

Uzimanje lijeka protiv bolova: Oko pola sata prije planirane konizacije, pacijentkinja može uzeti lijek protiv bolova što će pomoći u ublažavanju eventualnih nelagodnosti tokom ili nakon zahvata.

Kontraindikacije za loop konizaciju grlića materice

Loop konizacija je visoko efikasan medicinski postupak, ali postoje situacije u kojima se ova ginekološka intervencija ne preporučuje. Loop konizacija je kontraindikovana:

Kada je rezultat endocervikalne kiretaže pozitivan, što može ukazivati na potencijalno ozbiljne patološke promjene koje mogu zahtijevati drugačiji pristup dijagnostici ili terapiji.

Kada se kolposkopskim pregledom ne može jasno identifikovati gornji dio lezije koji prodire u cervikalni kanal, jer preciznost zahvata zahtijeva jasnu vizualizaciju područja koje treba ukloniti.

Kada postoji klinička potvrda invazivnog karcinoma grlića materice, jer se loop konizacija sprovodi samo za liječenje minimalno invazivnih promjena (prekancerozno stanje).

Kada postoji poremećaj faktora koagulacije – pacijentkinje sa ovakvim poremećajima mogu biti podložne povećanom riziku od krvarenja tokom ili nakon zahvata.

Trudnoća i prva tri mjeseca nakon porođaja – trudnoća i porođaj mogu značajno uticati na strukturu grlića materice, čineći loop konizaciju neprikladnom u ovim specifičnim okolnostima.

Oporavak nakon procedure

Intervencija je brza, efikasna i sigurna, uz najčešće definitivno rješavanje problema na grliću materice,  traje oko 20 minuta i sprovodi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji.

Nakon loop konizacije može doći do nastanka grčeva koji mogu trajati kratko nakon intervencije, smeđeg vaginalnog sekreta tokom prve nedjelje (uobičajeno), pojačanog ili krvavog vaginalnog sekreta ili tačkastog krvarenja. Preporučuje se da se 20 dana nakon procedure koriste higijenski ulošci umjesto tampona i da se narednih mjesec dana izbjegavaju seksualni odnosi.

Ukoliko se javi visoka temperatura, ozbiljno vaginalno krvarenje, bol u predjelu male karlice, vaginalni sekret neprijatnog mirisa, takvi simptomi mogu ukazivati na infekciju i potrebno je odmah da se javite svom ljekaru.

Većina pacijentkinja se može vratiti redovnim dnevnim aktivnostima u roku od 1 do 3 dana nakon intervencije. Ipak, treba uzeti u obzir da je vrijeme oporavka uslovljeno obimom same procedure, odnosno veličinom i proširenošću odstranjenog tkiva.

Loop konizacija u klinici Be Well

Uklanjanje promjena na grliću matericu uz pomoć minimalno invazivne hirurške intervencije može se uraditi u okviru ginekološke ambulante naše klinike. Loop konizacija se radi u ambulantnim uslovima, a termin možete zakazati na brojeve telefona 051 965 256, 066 33 44 55, na e-mail adresu [email protected] ili putem zvanične stranice naše klinike www.klinikabewell.com.

Možda će vas zanimati i:

HISTEROSKOPIJA – Detaljan pregled unutrašnjosti materice

Sono HSG: provjera prohodnosti jajovoda