Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Poklanjamo 50 vaučera od -20% na ultrazvuk dojke

18/10/2021

mjesec borbe protiv raka dojke

Povodom mjeseca borbe protiv raka dojke, klinika Be Well u okviru radiološke ambulante poklanja 50 vaučera od 20% popusta na ultrazvuk dojke, od 19. do 24. oktobra. Kako biste osvojili vaučer, potrebno je da nam se javite u privatne poruke putem naših društvenih mreža Facebook ili Instagram.

Oktobar – mjesec borbe protiv raka dojke

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, karcinom dojke jedno je od najčešćih oboljenja kod žena u svijetu. Kada su u pitanju zemlje u razvoju, u koje spada i Bosna i Hercegovina, stopa rasta ove zloćudne bolesti se kontantno povećava. Međunarodna organizacija za istraživanje karcinoma godišnje registruje 1,38 miliona novooboljelih od raka dojke, od čega 458.000 ima smrtni ishod.

Danas, u velikom broju slučajeva rak dojke je, uz ranu dijagnostiku i adekvatnu terapiju, izlječiv. Iako su se do sada ultrazvuk dojke i mamografija uglavnom preporučivali ženama u dobnoj granici od 40 godina i starije, novi statistički podaci pokazuju da su i mlade osobe podložne ovoj zloćudnoj bolesti te se pregled preporučuje i djevojčicama već nakon prve menstruacije.

Samopregled – zašto je važan?

Iako su i danas uzroci raka dojke uglavnom nepoznati i zavise od različih faktora, postoji lak način da se promjene na dojkama isprate samostalno i otkriju na vrijeme – samopregledom. Starija životna dob, porodična istorija istih ili sličnih oboljenja, te loše životne navike svakako sa sobom nose povećan rizik od oboljenja.

Samopregled je potrebno izvoditi jednom mjesečno, preporučeno sedam dana od početka menstrualnog ciklusa ili istog dana u mjesecu ukoliko se radi o trudnicama i dojiljama. Upravo u tim razdobljima, kada su hormonalne promjene najizraženije, dojke se najčešće mijenjaju.

Promjene koje se samopregledom otkriju u 8 od 10 slučajeva su dobroćudne.

samopregled dojki

Kada je vrijeme za posjetu doktoru?

Iako su u većini slučajeva promjene na dojci akutne, obavezno posjetite ljekara ukoliko uz konstantan osjećaj umora i naglog gubitka na težini primijetite sljedeće promjene:

  • krvav ili gnojan iscjedak iz bradavice
  • kvržicu koja je tvrda, nepomična i ne prolazi
  • promjenu u veličini ili obliku dojke
  • uvlačenje ili nabiranje kože na dojki
  • promjene na bradavici
  • ranice na dojki za koje ne znate kako su nastale
  • oticanje ruke

Ne guglaj, pregledaj ih!

Klinika Be Well, u okviru radiološke ambulante, u kojoj ordinira dr Dijana Mikić, poklanja 50 vaučera od 20% popusta na ultrazvuk dojke u narednih 6 dana. Kako biste osvojili besplatan vaučer, kontaktirajte nas putem privatnih poruka na našim društvenim mrežama.

Neka budu dobro!

Vaša klinika Be Well