Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Sono HSG: provjera prohodnosti jajovoda – NOVO u klinici Be Well

11/10/2023

Sono HSG

Sono HSG: provjera prohodnosti jajovoda – NOVO u klinici Be Well

Sadržaj članka:

  • Šta je Sono HSG?
  • Sono HSG i neplodnost
  • Razlika između HSG i Sono HSG postupka
  • Kako se obavlja „propuhivanje jajovoda” sa ExEm pjenom?
  • Kako se pacijentkinja treba pripremiti?
  • Oporavak nakon zahvata
  • Sono HSG u klinici Be Well

Šta je Sono HSG?

Sono HSG, ultrazvučna provjera prohodnosti jajovoda ili ultrazvučna histerosalpingografija, je neinvazivna, jednostavna i sigurna dijagnostička metoda kojom se utvrđuje prohodnost i funkcionalnost jajovoda. Danas predstavlja glavnu metodu za ispitivanje funkcije nježnih struktura jajovoda, a u klinici Be Well kod Sono HSG vizuelizacije jajovoda koristimo ExEm pjenu, koja pregled čini bezbolnim za pacijentkinju.

Sono HSG i neplodnost

Oštećeni ili začepljeni jajovodi mogu značajno uticati na reproduktivnu funkciju žena, često rezultujući neplodnošću. Neprohodni jajovoda mogu spriječiti spermatozoid da se spoji s jajnom ćelijom ili onemogućiti ili otežati prenos oplođene jajne ćelije do materice. Ponekad se blokada jajovoda ne manifestuje simptomima, pa žene mogu biti nesvjesne ovog problema.

Iz tog razloga, Sono HSG postupak je posebno važan za žene koje se suočavaju sa poteškoćama u začeću ili ponavljajućim neplodnostima. Ovaj postupak se preporučuje ženama koje nisu ostale trudne ni nakon godinu dana redovnih nezaštićenih odnosa.

Neki od najčešćih uzroka neprohodnosti jajovoda su:

  • Upale jajovoda – nastale usljed seksualno prenosivih infekcija (hlamidija, ureaplazma, mikoplazma)
  • Upale okolnih struktura – slijepo crijevo (appendicitis), operacijski zahvati u zdjelici, stanje nakon carskog reza…
  • Endometrioza – zbog priraslica koje remete funkciju i pokretljivost jajovoda
  • Miomi – dobroćudne tumori materice pogotovo ukoliko su smješteni bliže ulazu jajovoda u unutrašnjost materice
  • Prethodna vanmaternična trudnoća – radi stvaranja ožiljka na jajovodu
  • Ciste jajnika – koje pritišću jajovode i ometaju njihovu normalnu funkciju
  • Razvojne anomalije jajovoda i materice

Razlika između HSG i Sono HSG postupka

Sono HSG je sigurna i bezbolna alternativa klasičnoj HSG proceduri, koja se izvodi pomoću rendgenskih zraka. Nekada se prohodnost jajovoda ispitivala uglavnom rendgenskom HSG metodom, ali se ovaj postupak danas sve manje koristi zbog zračenja pacijentkinje. Pored toga, Sono HSG postupak omogućava detaljniji pregled anatomije materice i jajovoda pomoću ultrazvuka, što pruža preciznije informacije.

U klinici Be Well koristimo naprednu, sigurnu i jednostavnu metodu provjere prohodnosti jajnika uz pomoć ExEm pjene, koja pregled čini ugodnim za pacijentkinje. Za razliku od kontrastnog sredstva koje se koristilo prilikom HSG procedure, Sono HSG uz ExEm pjenu je bezbolniji, sigurniji i pouzdaniji način vizualizacije jajovoda, koji nema apsolutno nikakve štetne učinke, ne zahtijeva posebnu pripremu, te samim tim ne ostavlja mogućnost razvoja nuspojava.

Kako se obavlja „propuhivanje jajovoda” sa ExEm pjenom?

Provjera prohodnosti jajovoda je poznata i kao „propuhivanje jajovoda“ ili „propuhivanje jajnika“, a Sono HSG postupak se izvodi pomoću ultrazvuka. Pregled se izvodi u prvoj fazi ciklusa, nakon menstruacije, a prije ovulacije, tačnije između 7. i 12. dana ciklusa.

Tokom postupka, koji traje oko 15-30 minuta, pacijentkinja se nalazi u ginekološkom položaju za pregled. Ljekar prvo postavlja ginekološki spekulum kako bi locirao grlić materice, a zatim postavi kateter kroz grlić kako bi ubrizgao pjenušavi kontrast (ExEm). Uz pomoć ultrazvuka prati se kretanje pjene, kako bi se stekao uvid da li u unutrašnjosti materice i u jajovodima postoje blokade u vidu začepljenja, polipa, mioma ili priraslica.

Pored tih eventualnih prepreka ili abnormalnosti u funkciji i prohodnosti jajovoda, pjenušavi kontrast će pokazati da li postoje druga oštećenja na materici ili jajovodima (poput ožiljaka od prethodnih operacija ili abortusa), te smetnje u vidu kontraceptivnih sredstava (spirale) koja su ostala u unutrašnjosti zida materice ili jajovodima.

Kako se pacijentkinja treba pripremiti?

Priprema za Sono HSG je vrlo jednostavna. Prije same procedure potrebno je uraditi Papa test i cervikalni bris, čiji nalazi bi trebalo da budu uredni. Postoji mogućnost da se sat vremena prije pregleda uzme analgetik kako bi se ublažila eventualna nelagodnost. Pored toga, potrebno je izbjegavati seksualne odnose tri dana prije Sono HSG pregleda, a preporučuje se i da pacijentkinja bude na postu 4-6 sati prije postupka kako bi osigurala pravilno pražnjenje crijeva.

Oporavak nakon zahvata

Nakon Sono HSG pregleda, većina pacijentkinja može nastaviti svoje svakodnevne aktivnosti bez problema. Ukoliko se pojave blagi bolovi ili grčevi, ljekar može preporučiti uzimanje analgetika, ali takvi simptomi obično prolaze brzo.

Sono HSG u klinici Be Well

Ukoliko imate probleme sa začećem, javite se u našu kliniku kako bismo proveli sve dijagnostičke procedure i otkrili uzroke, te na vrijeme započeli liječenje. Jedna od najpreciznijih i najpouzdanijih metoda za otkrivanje uzroka neplodnosti jeste Sono HSG. Provjeru prohodnosti jajovoda možete obaviti u okviru naše ginekološke ambulante, a termin za pregled možete zakazati na brojeve telefona 051 965 256, 066 33 44 55, na e-mail adresu [email protected] ili putem zvanične stranice naše klinike www.klinikabewell.com.

Više o neplodnosti možete pročitati u tekstu naše dr Marijane Lukač: Neplodnost kod žena i muškaraca: uzroci, dijagnoza i liječenje.