Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Očni pregled (Oftalmološki pregled) – Kako izgleda detaljan pregled vida

09/07/2024

Oftalmoloski_pregled_blog

Koliko puta vam se dogodilo da se na kraju radnog dana osjećate umorno, sa napregnutim očima i glavoboljom? Možda mislite da su to samo posljedice dugotrajnog gledanja u ekran, ali zapravo, ti simptomi mogu biti znak da je vrijeme za detaljan pregled očiju. Očni pregledi (Oftalmološki pregledi) nisu samo za one koji nose naočare ili sočiva, redovno kontrolisanje zdravlja očiju je za svakoga, a naročito ukoliko u porodici imate istoriju određenih očnih bolesti.

Bez obzira na to da li imate probleme sa mutnim vidom, osjećate umor očiju ili jednostavno želite biti sigurni da je vaš vid u najboljem mogućem stanju, pregled oftalmologa je ključ za očuvanje zdravlja očiju. U ovom članku ćemo detaljno objasniti kako izgleda detaljan pregled vida u našoj klinici, korak po korak, šta sve kompletan pregled očiju podrazumijeva, te koji simptomi ukazuju na potrebu za oftalmološkim pregledom.

Sadržaj:

  • Šta je oftamološki pregled ili pregled očiju?
  • Kada treba obaviti pregled očiju?
  • Simptomi koji ukazuju na probleme sa vidom 
  • Kako izgleda pregled vida kod oftalmologa (očnog doktora)?

Šta je oftalmološki pregled ili pregled očiju?

Oftalmološki pregled je detaljna procjena vašeg vida i zdravlja očiju koju obavlja doktor specijalista oftalmologije. Tokom pregleda, oftalmolog koristi različite metode i instrumente kako bi provjerio vaš vid, strukturu oka, te identifikovao bilo kakve abnormalnosti ili zdravstvene probleme. Pregled nije samo za one koji već imaju probleme sa vidom – redovni oftalmološki pregledi su neophodni za prevenciju ozbiljnijih očnih bolesti i održavanje opšteg zdravlja očiju.

Postoji nekoliko ključnih aspekata pregleda očiju:

  • Vidna oštrina: Provjera vaše sposobnosti da jasno vidite objekte na različitim udaljenostima. Ovo je često prvi korak u oftalmološkom pregledu, gdje se koriste razne tablice i uređaji za mjerenje kvaliteta vida.
  • Mjerenje očnog pritiska: Ako je potrebno, oftalmolog će mjeriti očni pritisak kako bi prepoznao rane znakove glaukoma, bolesti koja može dovesti do gubitka vida ukoliko se ne liječi na vrijeme.
  • Pregled prednjeg i zadnjeg segmenta: Korišćenjem specijalnih instrumenata, oftalmolog će detaljno pregledati vaše oči, uključujući rožnjaču, sočivo, mrežnjaču i optički nerv. Ovo pomaže u otkrivanju različitih bolesti i stanja, poput katarakte, glaukoma ili makularne degeneracije.
  • Refrakcija: Ovom metodom se određuje imate li refrakcijske greške poput kratkovidnosti, dalekovidnosti ili astigmatizma, te da li vam je potrebna korekcija vida pomoću naočara ili sočiva.

Očni pregled je sveobuhvatan proces koji traje od 30 do 60 minuta, zavisno od vaše starosti, zdravstvenog stanja i specifičnih potreba. Važno je napomenuti da se pregledi prilagođavaju individualnim potrebama svakog pacijenta, osiguravajući da se dobije najkompletnija slika vašeg zdravlja očiju.

Prije pregleda očiju nije potrebna nikakva priprema, a sa sobom treba da ponesete postojeću medicinsku dokumentaciju ukoliko je imate. Nakon pregleda možete nastaviti sa svojim svakodnevnim obavezama, osim u slučaju kada se šire zjenice, što uzrokuje zamućenje vida dva do tri sata, te se u tom periodu ne preporučuje vožnja automobila.

Važno pitanje koje mnogi pacijenti postavljaju je da li je pregled očiju bolan. Oftalmološki pregledi nisu bolni. Neki dijelovi pregleda mogu biti blago neugodni, poput mjerenja očnog pritiska ili primjene različitih svjetala i instrumenata, ali bol nije uobičajena. U slučajevima gdje je potrebno primijeniti injekcije ili druge intervencije, oftalmolog će koristiti lokalni anestetik kako bi smanjio bilo kakvu nelagodu i osigurao da se postupak odvija što ugodnije za pacijenta.

Ono što je još bitno objasniti jeste razlika između pregleda vida u optici i u oftalmološkim ambulantama. U optikama se obično bave samo refraktivnim problemima, odnosno utvrđivanjem dioptrije i propisivanjem naočara ili sočiva. Sa druge strane, u oftalmološkim ambuntama, kakva je ambulanta oftalmologije u okviru klinike Be Well, pored utvrđivanja vidne oštrine, oftalmolozi mogu provesti dodatna dijagnostička ispitivanja ako se sumnja na određene dijagnoze. Takođe, u ovakvim klinikama se mogu obavljati i različiti medicinski tretmani i operativni zahvati, što pruža sveobuhvatan pristup liječenju očnih problema.

Kada treba obaviti pregled očiju?

Pitate se u kojim slučajevima treba posjetiti oftalmologa i koji su znakovi upozorenja da je pregled neophodan, te koliko često je potrebno provjeravati vid. Ovo su opšte smjernice koje bi trebalo pratiti kada je u pitanju zakazivanje oftalmološkog pregleda:

Rutinski pregledi: Za odrasle osobe bez postojećih problema sa vidom, preporučuje se obavljanje oftalmološkog pregleda svake dvije do tri godine. Djeca bi trebalo da prvi pregled obave do četvrte godine života, prije polaska u školu, a zatim redovno svakih nekoliko godina.

Ako nosite naočare ili sočiva: Osobe koje nose naočare ili kontaktna sočiva trebalo bi da posjete oftalmologa barem jednom godišnje kako bi se osigurale da im se dioptrija nije promijenila i da su oči zdrave.

Starije osobe: Osobe poslije 40. godine života, kada se javlja ” prezbiopija”, staračka dalekovidost.  U ovoj dobi povećava se rizik od očnih bolesti poput glaukoma, katarakte i makularne degeneracije.

Osobe sa zdravstvenim stanjima: Osobe sa pozitivnom porodičnom anamnezom na razna oboljenja kao što je glaukom. Ako imate dijabetes visok krvni pritisak ili druge zdravstvene probleme koji mogu uticati na vid, obavezno je redovno kontrolisanje očiju. Dijabetičarima se preporučuju  pregledi očiju najmanje jendom godišnje zbog rizika od dijabetičke retinopatije.

Trudnice: Trudnoća može uticati na vid, pa se trudnicama preporučuje dodatni pregled periferije očnog dna.

Simptomi koji ukazuju na probleme sa vidom

Osim rutinskih pregleda, važno je biti svjestan i znakova koji ukazuju da je potrebna posjeta oftalmologu. Najčešći simptomi za kontrolu vida su:

Mutan vid: Ako primijetite da vam je vid iznenada postao mutan, zamagljen ili da vam je zamučen dio vidnog polja, odmah se obratite oftalmologu.

Glavobolje: Učestale ili teške glavobolje mogu biti povezane sa naprezanjem očiju.

Bol u očima: Bilo kakva bol u očima može biti ozbiljan simptom koji zahtijeva hitnu pažnju.

Dvostruki vid ili problemi sa fokusiranjem: Ako imate poteškoća sa fokusiranjem ili vidite duplo, takođe je potrebno posjetiti oftalmologa.

Problemi sa raspoznavanjem boja: Ako primijetite promjene u percepciji boja, to može biti znak problema sa mrežnjačom.

Vidljivo crvenilo, suzenje ili oticanje: Ovi simptomi mogu ukazivati na infekcije ili upale koje zahtijevaju medicinsku intervenciju.

Pojava sjenki ili „plutajućih“ tačkica: Ako vidite plutajuće tačkice, mrlje ili bljeskove svjetlosti, potrebno je da oftalmolog provjeri mrežnjaču kako bi isključio ozbiljnije probleme poput ablacije retine.

Takođe, ukoliko već nosite naočare, odnosno imate dioptriju, ovo mogu biti znakovi koji ukazuju da se dioptrija promijenila:

  • Zamućen ili zamagljen vid
  • Škiljenje ili mrštenje
  • Glavobolje
  • Bolovi u očima ili osjećaj svraba ili suvoće
  • Problemi kod čitanja (udaljavanje objekata)
  • Otežana noćna vožnja

Različiti problemi sa vidom poput kratkovidnosti, dalekovidnosti, astigmatizma ili bolesti oka poput konjunktivitisa, suhog oka, keratokonusa, sive mrene, degeneracije žute pjege i drugih, mogu se uspješno liječiti ili spriječiti dalji napredak bolesti redovnim posjetama oftalmologu. Neophodno je obratiti pažnju na simptome koje vaše oči mogu slati, ali isto tako znati da neka ozbiljna oftalmološka oboljenja mogu biti asimptomatska (bez simptoma).

Glaukom, bolest povišenog očnog pritiska, koji je drugi vodeći uzrok sljepoće, odmah poslije katarakte, često nema u početku vidljive simptome. Redovne kontrole mogu otkriti visok očni pritisak i spriječiti progresiju bolesti koja može nepovratno oštetiti vid.

 

Kako izgleda detaljan pregled vida kod oftalmologa (očnog doktora)?

Detaljan pregled vida kod oftalmologa je sveobuhvatan proces koji uključuje nekoliko koraka i različite dijagnostičke metode. Evo kako izgleda tipičan pregled:

Anamneza (zdravstvena istorija)

Pregled počinje razgovorom sa oftalmologom koji će vas pitati o vašoj zdravstvenoj istoriji, istoriji očnih problema i trenutnim simptomima. Ovo uključuje informacije o postojećim zdravstvenim stanjima poput dijabetesa ili visokog krvnog pritiska, kao i o lijekovima koje koristite.

Testovi vidne oštrine

Vidna oštrina se mjeri pomoću Snellen tablice ili sličnih tablica sa različitim veličinama slova ili simbola. Ovim testom se utvrđuje koliko jasno vidite na različitim udaljenostima i da li vam je potrebna korekcija vida.

Refrakcija

Koristeći foropter ili probni okvir sa staklima, oftalmolog procjenjuje vašu dioptriju i određuje imate li kratkovidnost, dalekovidnost, astigmatizam ili druge refrakcijske greške.

Pregled prednjeg dijela oka

Korištenjem slit-lampe (biomikroskopija), oftalmolog detaljno pregledava prednji dio vašeg oka, uključujući rožnjaču, sočivo, prednju komoru i iris. Ovaj pregled otkriva znakove infekcija, degenerativnih promjena,  katarakte ili drugih abnormalnosti.

Mjerenje očnog pritiska (tonometrija)

Ovim postupkom se mjeri pritisak unutar oka kako bi se otkrili rani znakovi glaukoma. Postoji nekoliko metoda za mjerenje očnog pritiska, uključujući kontaktne i beskontaktne tonometre.

Pregled očne pozadine

Pregled fundusa oka ili očnog dna se radi u većini slučajeva na široku zjenicu pomoću biomikroskopa i kontaktne ili beskontaktne lupe , tako što oftalmolog detaljno pregleda unutrašnjost oka, uključujući mrežnjaču, optički nerv i krvne sudove. Ovim pregledom se mogu otkriti znakovi dijabetičke retinopatije, makularne degeneracije i drugih ozbiljnih stanja

Očni pregled u klinici Be Well

Redovni oftalmološki pregledi su ključni za očuvanje zdravlja očiju i prevenciju potencijalnih problema sa vidom, a posjeta pouzdanom i stručnom oftalmologu od velike je važnosti.

U okviru Be Well oftalmološke ambulante koriste se najsavremenije metode i tehnologije kako bi se osigurali najbolji mogući rezultati. Pregled kod našeg oftalmologa možete zakazati na brojeve telefona 051 965 256, 066 33 44 55, email adresu [email protected] ili putem našeg web sajta www.klinikabewell.com.

Budite dobro! 🍀

Vaša klinika Be Well

 

Budi dobro bilten

    Copyright 2021, Be Well

    Copyright 2021, Be Well