Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

REVOLUCIONARNO – Klinika Be Well prva u BiH omogućila kapsularnu endoskopiju

18/07/2023

kapsularna endoskopija

Specijalistički centar Klinika Be Well prva je medicinska ustanova koja građanima Bosne i Hercegovine omogućava kapsularnu endoskopiju – revolucionarnu, bezbolnu i neinvazivnu metodu snimanja probavnog trakta OMOM CC kapsulom.

Snimanje probavnog trakta kolon kapsulom, koja je gastroskopija, kolonoskopija i duodenoskopija u jednom, najsavremenija je metoda pravovremenog otkrivanja promjena u probavnom sistemu poput patološke vaskularizacije, tumora, upala, polipa ili krvarenja.

Kapsularna endoskopija – kako se izvodi?

Kapsularna endoskopija u potpunosti je bezbolna i neinvazivna metoda pregleda jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva kamerom veličine kapsule.

Procedura izvođenja ovog pregleda je veoma jednostavna. Na tijelo pacijenta se postavi prijemnik na pojas, koji izgleda kao holter, nakon čega se kapsula aktivira i proguta. Nakon oralne konzumacije OMOM CC kapsule, kamera prolazi kroz probavni sistem snimajuću slike jednjaka, želuca, tankog i debelog crijeva, koje se u svakom trenutku mogu vidjeti na prijemniku. Pacijent može da nastavi sa svakodnevnim aktivnostima, uz ograničeno naprezanje, a sve što je potrebno da uradi jeste da vrati snimač u kliniku nakon izbacivanja kapsule.

Snimljene slike, koje su se automatski prenosile na prijemnik, zatim preuzima, pregleda i analizira doktor specijalista.

Kapsularna endoskopija koristi vještačku inteligenciju koja prepoznaje, čuva i prikazuje samo one slike koje sumnjaju da promjena postoji. Ovim je mogućnost greške ljekara svedena na minimum. OMOM CC kapsula omogućava ugao snimanja od 360 stepeni i trajanje baterije do 16h što osigurava snimanje kvalitetnih slika kompletnog probavnog sistema.

Šta sve snima kolon kapsula?

Iako se ova pametna kapsula naziva kolon kapsula, ona ne snima samo debelo crijevo, već želudac, tanko crijevo i debelo crijevo. Primjenom ove najsavjeremnije tehnologije u gastroentereologiji moguća je precizna i bezbolna dijagnostika raznih oboljenja poput polipa ili tumore tankog crijeva, Kronove bolest, celijaklije ili postavljanja dijagnoza kod nejasnih krvarenja.

Kolon kapsula je naročito bitna za pacijente sa oboljenjima tankog crijeva, zbog toga što su dosadašnje metode snimanja tankog crijeva bile nepraktične i za doktore i za pacijente. Uz OMOM CC kapsulu snimanje tankog crijeva je brzo, bezbolno i pouzdano.

Priprema za kapsularnu endoskopiju je slična kao i kod standardnih kolonoskopija, što znači da podrazumijeva čišćenje crijeva i dijetalnu ishranu 48 sati prije pregleda video kapsulom.

 

Kapsularna endoskopija – kome se preporučuje?

Pregled želuca, tankog i debelog crijeva kolon kapsulom preporučuje se:

  • Osobama koje u porodičnoj anamnezi imaju karcinom debelog crijeva (karcinom kolona). U ovom slučaju, preporučuje se da pacijenti stariji od 40 godina pregled rade na svakih 5 godina
  • Osobama u starosnoj dobi iznad 55 godina koji nemaju porodičnu anamnezu karcinoma debelog crijeme, kao preventivni pregled
  • Osobama koje imaju strah od standardnih endoskopskih procedura
  • Osobama sa simptomima: bol u stomaku, često povračanje, mučnina i gorušica, povraćanje krvi, poremećaji gutanja, tegobe u varenju hrane i nadimanje
  • Osobama sa utvrđenim krvarenjem
  • Osobama starije životne dobi kojima se ne preporučuje regularan endoskopski pregled uz anesteziju
  • Osobama koje treba da snime tanko crijevo, zbog toga što druge dostupne metode manje praktične
  • Pacijentima koji su podvrgnuti operaciji, kao preventivni pregled

Kapsularna endoskopija u klinici Be Well

Klinika Be Well prva je medicinska ustanova u BiH koja omogućava najsavremeniju metodu snimanja kolon kapsulom. U našoj gastroenterološkoj ambulanti, analizu snimljenog materijala OMOM CC kapsulom, postavljanje dijagnoze i propisivanje terapije obavlja prof. dr Stevan Trbojević, specijalista gastroenterolog. Termin možete zakazati pozivom na 051 965 256 ili 066 33 44 55 (Viber i WhatsApp) ili na email [email protected].