Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Visok krvni pritisak u trudnoći – Hipertenzija simptomi, prevencija i liječenje

26/07/2022

trudnička hipertenzija

Visok krvni pritisak u trudnoći – TRUDNIČKA HIPERTENZIJA – predstavlja jedan je od najčešćih faktora koji mogu ugroziti zdravlje trudnice i javlja se kod 10% trudnoća. Normalan krvni pritisak u trudnoći je 120/80, a povišen krvni pritisak se dijagnotifikuje kada je gornji 140 ili više, ili je donji veći od 90.

Hipertenzija u trudnoći se može podijeliti na hroničnu hipertenziju i trudničku hipertenziju. Ukoliko se radi o hroničnoj hipertenziji, povišen pritisak je postojao i prije trudnoće ili se javio prije 20. nedjelje trudnoće. Međutim, kada se povišen pritisak javi nakon 20. nedjelje trudnoće, govorimo o trudničkoj hipertenziji. Neki od faktora koji mogu da utiču na pojavu povišenog krvnog pritiska u trudnoći su godine trudnice, gojaznost, genetske predispozicije, a simptomi koji se najčešće javljaju su glavobolja, vrtoglavica, zujanje u ušima.

Glavni rizik za bebu usljed povišenog krvnog pritiska kod majke jeste manji dotok krvi do ploda. Ukoliko placenta ne dobije dovoljno krvi, plod bi mogao dobiti manje kiseonika i manje hranjivih materija što može dovesti do sporijeg rasta, niske porođajne težine ili prijevremenog porođaja.

Sadržaj članka

  • Visok krvni pritisak u trudnoći – simptomi
  • Simptomi hipertenzije
  • Uzroci nastanka hipertenzije u trudnoći
  • Visok krvni pritisak u trudnoći – vrste
  • Liječenje povišenog krvnog pritiska u trudnoći
  • Prevencija hipertenzije u trudnoći
  • Dijagnostifikovanje trudničke hipertenzije u klinici Be Well

Visok krvni pritisak u trudnoći – simptomi

Mjerenje krvnog pritiska jedan je od obaveznih pregleda koji trudnice treba da obavljaju na svakoj kontroli kod ginekologa, pored mjerenja tjelesne težine, testiranja urina na bjelančevine (proteine) i mjerenja šećera u krvi. Zbog toga što se hipertenzija može javiti i bez ikakvih simptoma, obavezno je provjeravati krvni pritisak na svakoj kontroli od početka do kraja trudnoće.

Simptomi hipertenzije:
  • Glavobolja
  • Vrtoglavica
  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Kratak dah
  • Oticanje šaka ili stopala
  • Promjene u vidu (bljeskanje pred očima)
  • Zujanje u ušima
  • Bol u stomaku
  • Naleti vrućine praćeni crvenilom lica, vrata ili gornjeg dijela grudnog koša

Uzroci nastanka hipertenzije u trudnoći

Uzroci nastanka hipertenzije mogu biti različiti, a u 1-5% svih trudnoća hipertenzija nastaje kao posljedice primarne hipertenzije. Faktori koji utiču na pojavu povišenog krvnog pritiska tokom trudnoće su i gojaznost i starost trudnice (što su starije, rizik je veći), kao i genetske predispozicije. U rizičnu grupu trudnica se ubrajaju i one koje čekaju blizance i koje su prije trudnoće patile od bolesti bubrega ili dijabetesa ili su u prethodnoj trudnoći imale preeklampsiju. Takođe, faktori rizika su fizička neaktivnost i neadekvatna ishrana (izuzetno slana hrana).

Međutim, hipertenzija može bude uzrokovana i faktorima kao što su umor, stres ili strah. Ponekad trudnice osjete strah dok čekaju da dođu na pregled kod ginekologa, zbog čega pritisak nakon mjerenja može biti povišen. U tom slučaju ginekolog ne bi trebalo da postavlja dijagnozu odmah nakon prvog mjerenja, ukoliko ne postoje drugi simptomi koji ukazuju na mogućnost hipertenzije. Treba sačekati neko vrijeme pa ponoviti mjerenje, a ukoliko rezultati i tada pokazuju povišene vrijednosti, postoji osnovana sumnja da je došlo do pojave hipertenzije.

Visok krvni pritisak u trudnoći – vrste

Trudnička hipertenzija – visok krvn pritisak koji se razvija nakon 20. nedjelje trudnoće. Ne postoji višak proteina u urinu, niti drugi znakovi oštećenja organa. U nekim slučajevima se trudnička hipertenzija s vremenom razvije u preeklampsiju.

Hronična hipertenzija – visok krvni pritisak koji je bio prisutan prije trudnoće ili se javlja prije 20. nedjelje trudnoće. Međutim, s obzirom na to da visok krvni pritisak često nema simptome, ponekad je teško odrediti da li se radi o hroničnoj hipertenziji.

Hronična hipertenzija s preeklampsijom – ovo stanje se javlja kod žena koje pate od hronične hipertenzije prije trudnoće, a onda tokom trudnoće dolazi do pogoršanja pritiska, pronalaska proteina u urinu i/ili drugih zdravstvenih komplikacija.

Preeklampsija u trudnoći – ponekad hronična ili trudnička hipertenzija dovode do preeklampsije, najčešće nakon 20. nedjelje trudnoće. Preeklampsija predstavlja komplikaciju u trudnoći koju karakteriše visok krvni pritisak sa znakovima oštećenja drugih sistema organa. Ako se ne liječi, preeklampsija može dovesti do ozbiljnih komplikacija u trudnoći i tokom samog poroda, koje mogu biti čak i fatalne za trudnicu i bebu.

Liječenje povišenog krvnog pritiska u trudnoći

Visok krvni pritisak u trudnoći mora pažljivo da se prati kako bi se izbjegle potencijalno životno opasna stanja. U slučaju hipertenzije ginekolog će preporučiti česte preglede kako bi se pratio rast bebe i kako bi se često radili testovi urina i krvi. Pored toga, potrebno je svakodnevno pratiti pokrete bebe. Ukoliko se uoče značajna odstupanja u dinamici pokreta, trebalo bi odmah otići na konsultacije kod ginekologa.

Težina bolesti zavisi od toga u kojoj nedjelji trudnoće se hipertenzija javi i koliko je krvni pritisak povišen. Većina trudnica ima samo blaži oblik hipertenzije koji može da se kontroliše redovnim uzimanjem lijekova za snižavanje pritiska koji su dozvoljeni u trudnoći.

Prevencija hipertenzije u trudnoći

Prevencija hipertenzije u trudnoći najbolji je način da tokom trudnoće ne strahujete od mogućih komplikacija za Vas ili bebu zbog povišenog pritiska. Najbolji način da smanjite rizik od komplikacija jeste da držite pritisak pod kontrolom blagovremenim otrkivanjem i pridržavanjem uputstava od ginekologa. Međutim, najbolje je da se potrudite i prije same trudnoće da što više poboljšate svoje zdravlje tako što ćete:

  • Hraniti se zdravo
  • Kontrolisati sva postojeća hronična stanja
  • Prestati sa pušenjem i ograničiti unos alkohola
  • Biti fizički aktivni bar tri puta nedjeljno

Dijagnostifikovanje trudničke hipertenzije u klinici Be Well

U okviru ginekološke ambulante naše klinike svakodnevno obavljamo ginekološke preglede na kojima, između ostalog, specijalista ginekolog obavezno mjeri krvni pritisak. Pored toga, kod prevencije hipertenzije radimo screening uteroplacentnog protoka u periodu od 20. do 24. nedjelje trudnoće obojenim Dopplerom uz biohemijski screening iz krvi majke. Ekspertski ultrazvuk u klinici Be Well obavlja prim. dr Saša Savić.

Pregled možete zakazati na brojeve telefona 051 965 256066 33 44 55, email adresu [email protected] ili putem naše službene web stranice www.klinikabewell.com.

Budite dobro i budite sigurni da je Vaša beba dobro!

Vaša klinika Be Well

Budi dobro bilten

    Copyright 2021, Be Well

    Copyright 2021, Be Well