Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Kada uraditi test intolerancije na hranu?

04/05/2022

Šta je intolerancija na hranu?

Intolerancija na hranu predstavlja hipersenzitivnost ili preosjetljivost organizma na određene namirnice iz svakodnevne upotrebe. Pojmom intolerancije odnosno netolerancije obuhvataju se sve abnormalne fiziološke reakcije organizma na određenu vrstu namirnica ili sastojaka u namirnicama.

Glavobolja, umor, bolovi u stomaku, mučnina, nadutost, vjetrovi, razni osipi, kijavica, razdražljivost, samo su neki od simptoma koji mogu ukazivati na intoleranciju na hranu. Mnogo ljudi ne može adekvatno da prepozna simptome intolerancije na hranu, niti znaju da je imaju. Rijetko ko poveže slabu koncentraciju, razdražljivost ili depresiju sa hranom koju unosi u organizam, a zapravo sve to može biti pokazatelj intolerancije na namirnice koje svakodnevno konzumiramo.

Za razliku od alergije, intolerancija je neimunološka reakcija na hranu, koja predstavlja probleme u digestivnom traktu, odnosno probleme sa varenjem određene vrste namirnica. Prava alergija na hranu dovodi do proizvodnje immunoglobina E (IgE) i teške reakcije antitijela protiv hrane. Simptomi intolerancije na hranu uglavnom se javljaju postepeno, nekoliko sati, pa čak i nekoliko dana nakon unosa hrane koja smeta digestivnom traktu.

Uzroci intolerancije na hranu najčešće su nedostatak enzima potrebnih za probavu hrane ili neprijatne fizičke reakcije na sastojke unesenih namirnica. Probavni enzimi predstavljaju molekule ključne za nesmetanu probavu, a u slučaju njihovog nedostatka ili slabijeg dejstva, digestivni trakt ne može optimalno funkcionisati. Ukoliko svakodnevno unosimo namirnice koje organizam ne može na pravi način  iskoristiti, kao posljedica nastaje opterećenje tom namirnicom i intolerantnost.

Najčešće intolerancije na hranu:

  • Intolerancija na gluten (koja uključuje i celijakliju i intoleranciju na pšenicu)
  • Intolerancija na laktozu
  • Intolerancija na fruktozu
  • Intolerancija na kvasac

Razlike između intolerancije na hranu i alergije

Netolerancija na hranu nije isto što i alergija. Iako se simptomi uglavnom preklapaju, značajne razlike ipak postoje, a najprostije rečeno intolerancija predstavlja odgovor digestivnog sistema, dok je alergija na hranu odgovor imuniteta. Preosjetljivost ili intolerancija na hranu je hronična i manje očigledna, za razliku od bolnih, i ponekad veoma opasnih, alergijskih simptoma.

Reakcija organizma, odnosno uzročno-posljedična reakcija (IgE antitijela) tijela kod alergija na hranu nastaje veoma brzo nakon konzumacije određenih namirnica uz vidljive simptome (najčešće kožni osipi, poteškoće u gutanju i disanju i slično). S druge strane, intolerancija na hranu ne uključuje imunološki odgovor organizma niti brzu uzročno-posljedičnu reakciju nakon unosa hrane, jer se simptomi mogu pojaviti tek poslije nekoliko sati ili čak nekoliko dana. Simptomi su ponekad nejasni (ne uključuju samo kožne osipe, već i nadutost, kijavicu, glavobolju, hiperaktivnost i slično) i razlikuju se od osobe do osobe.

Kada je u pitanju intolerancija na hranu veoma je bitno znati da:
  • Reakcija organizma se može pojaviti bilo kada
  • Reakcije mogu biti različitog stepena i zavise od količine unesene namirnice
  • Nije uključena imunološka reakcija organizma
  • Simptomi su slični alergijskim
  • Može se tolerisati veća količina problematične namirnice nego kod alergija
  • Intolerantnost se utvrđuje testom intolerancije na hranu
Glavni pokazatelji alergije na hranu:
  • Prilikom prvog kontakta sa određenim alergenom dolazi do stvaranja IgE antitijela (imuniloški odgovor organizma)
  • Simptomi alergije se razvijaju prema tipičnoj kliničkoj slici
  • Nakon konzumacije slijedi brz razvoj simptoma
  • Najčešće je dopuštena veoma mala količina alergena
  • Dijagnoza se uspostavlja određivanjem IgE (krvni test ili kožni test)

Simptomi intolerancije na hranu

Puno je više simptoma koji se mogu javiti kod intolerancije na hranu nego kod alergije. Uglavnom su to problemi sa nadutošću, grčevima u stomaku i vjetrovima. Pored toga, preosjetljivost organizma na određene sastojke u hrani se može ispoljiti i nekim netipičnim simptomima poput gubitka motivacije ili omaglice. Zato je dobro znati da se simptomi intolerantnosti na hranu mogu odraziti na različitim organima poput:

  • pluća (respiratorni simptomi)
  • kože (dermatološki simptomi)
  • mozga (neurološki simptomi)
  • organa za varenje (digestivni ili gastrointestinalni simptomi)

Najčešći simptomi intolerancije na hranu su:

  • Nadutost, grčevi i bolovi u stomaku, vjetrovi, zatvor ili dijareja, mučnine, sindrom iritabilnog crijeva
  • Glavobolja, vrtoglavica, migrena
  • Kožni osip, svrab, dermatitis, ekcem, akne, psorijaza
  • Suvi kašalj, kijavica, česte prehlade, curenje nosa, astma
  • Depresija, umor, gubitak motivacije, razdražljivost, hiperaktivnost

Test intolerancije na hranu

Zbog odloženog pojavljivanja simptoma, koje može da se desi i nakon nekoliko dana od konzumiranja problematične namirnice, ponekad je vrlo teško utvrditi koja hrana uzrokuje probleme u vidu preosjetljivosti organizma. Čak i ako sami možete da prepoznate simptome koji nastaju, teško je sasvim precizno povezati ih sa određenom vrstom namirnica ili sastojaka u njima.

Testovi intolerancije na hranu najbolji su način da se utvrdi postojanje problema sa intolerancijom na određene namirnice koje svakodnevno konzumiramo. Jedan od njih je test intolerancije kojim se detektuje IgG antitijela na namirnice koje su najčešći alergeni, poput različitih vrsta žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, mesa, plodova mora i ribe, voća i povrća, koštunjavih plodova i slično.

Kada se IgG testom ustanovi na koju hranu osoba ima IgG odgovor, za dalji postupak liječenja koristi se postupak eliminacione dijete. Eliminaciona dijeta podrazumijeva da se problematične namirnice, odnosno alergeni, izbace iz ishrane na minimalno 3 mjeseca. Ponekad je ishranu potrebno promijeniti na duži period od 6 ili 12 mjeseci, kako bi se dobili optimalni rezultati, a koji podrazumijevaju oporavak crijeva od namirnica koje izazivaju preosjetljivost digestivnog trakta. Uz poseban režim ishrane, dobijaju se i dodatne terapijske preporuke prilagođene individualnim karakteristikama svakog pacijenta. Nakon perioda od 3 mjeseca, problematične namirnice se mogu ponovo postepeno uvoditi u redovnu ishranu.

U klinici Be Well mogu se uraditi IgG testovi intolerancije na hranu na:
  • 22 namirnice
  • 44 namirnice
  • 216 namirnica

Testovi netolerancije se mogu uraditi svakim radnim danom od 07 do 20 časova, a više informacije možete dobiti pozivom na brojeve telefona 051 965 256, 066 33 44 55, na e-mail adresu [email protected] ili popunjavanjem forme na www.klinikabewell.com.

Vaša klinika Be Well 🍀

Budi dobro bilten

    Copyright 2021, Be Well

    Copyright 2021, Be Well