Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Novi član Be Well tima: dr Aleksa Sredić, specijalista opšte i abdominalne hirurgije

15/04/2022

endoskopski kabinet

Intervju sa dr Aleksom Sredićem, specijalistom opšte i abdominalne hirurgije

Novi član tima klinike Be Well, dr Sredić, ordinira u okviru endoskopskog kabineta, a pored endoskopskih procedura radi i preglede, ultrazvuk i preoperativne pripreme. Sa doktorom Sredićem smo razgovarali o endoskopiji, procesu izvođenja različitih endoskopskih procedura i tome kako pacijenti treba da se pripreme za pregled. Iz razgovora možete da saznate i kako je tekao put njegovog profesionalnog usavršavanja, zašto je izabrao oblast opšte i abdominalne hirurgije za svoj životni poziv, te zašto su, prema njegovom mišljenju, preventivni pregledi izuzetno važni.

Zbog čega je Aleksa Sredić specijalista opšte i abdominalne hirurgije? Zašto ste izabrali baš hirurgiju?

Na završetku studija bio sam angažovan tokom ratnih dejstava u našoj zemlji. Bile su velike potrebe iz hirurških oblasti, a mogu reći da se pojavila i ljubav prema toj profesiji. Prestankom ratnih dejstava, i dalje je postojao manjak ljekara iz tih oblasti, a moji afiniteti i htijenja u tom pravcu su se nastavili razvijati, tako da sam odlučio da se bavim tim vještinama.

U to vrijeme specijalizacije su uglavnom bile iz oblasti opšte i abdominalne hirurgije, ortopedije i traumatologije, pa sam se i ja odlučio za taj pravac. Prvi angažman sam imao u Opštoj bolnici Gradiška.

Kako je izgledao put Vašeg profesionalnog usavršavanja?

Počeo bih sa srednjom školom jer sam išao u Srednju medicinsku školu u Bihaću, a studije sam pohađao u Sarajevu i Banjaluci. Prvu praksu sam radio u Domu zdravlja Prijedor u područnim ambulantama.

Specijalizaciju započinjem 1997. na Hirurškom odjelu u Gradišci. Nastavio sam na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju u Banjaluci, a završio na Prvoj hirurškoj klinici u Beogradu. Specijalistički ispit sam položio 2001. godine.

Poslije toga dobio sam mogućnost da usavršavanja nastavim u inostranstvu, konkretno u Francuskoj, što sam objeručke prihvatio. Sav taj put je trajao tri godine. Tamo sam proveo vrijeme na svim nivoima odjela abdominalne hirurgije, od opštih bolnica do kliničkog centra. Stičem mnoga znanja i vještine iz oblasti hirurgije, ali isto tako usavršavam jezik i stičem veliki broj kontakata, kako profesionalnih, tako i privatnih.

Po povratku u našu zemlju nastavljam primjenjivati hirurške vještine, koristim iskustva stečena u Francuskoj, u smislu praktikovanja kontinuiranih edukacija i već brzo nakon toga odlučujem da svoja znanja kompletiram iz endoskopskih procedura, gdje izvjesno vrijeme provodim na Kliničkom centru Novi Sad, u Vojvodini. Usavršavanja iz te oblasti izvodim na Klinici Ludvigsbur u blizini Štutgarta, u Njemačkoj, tako da su moja znanja kompletirana u tom smislu.

Poslije sam takođe pohađao razne edukacije u Francuskoj, a u posljednje vrijeme pohađam edukacije iz oblasti proktologije na jednoj privatnoj klinici u Ljubljani kod čuvenog slovenačkog hirurga primarijusa Valentina Sojara.

U klinici Be Well obavljate sve endoskopske procedure – gastroskopiju, kolonoskopiju, rektoskopiju itd. Kada se endoskopska dijagnostika koristi?

Ja bih endoskopsku dijagnostiku podijelio na dijagnostiku koja je hitna i koja je programirana. Hitna endoskopija uglavnom podrazumijeva stanja gdje postoje krvarenja i anemije, dok programirana dijagnostika podrazumijeva preventivne preglede digestivnog trakta, gornjeg i donjeg dijela, zatim praćenje određenih hroničnih oboljenja, praćenje oboljenja nakon operacija, bilo na otvorenom stomaku ili endoskopskih operacija, a tu najviše mislim na polipektomije ili tumorektomije. Endoskopska dijagnostika se koristi i kod simptoma koji dominiraju kod oboljenja digestivnog trakta, kao što su povraćanja, dijareje, opstipacije, bolovi u stomaku, gubitak na tjelesnoj težini. Takođe, kada neki drugi pregledi pokažu sumnju na bolesti probavnih organa, tada endoskopije dobijaju prostor da se koriste uglavnom kao programirani pregledi.

Kako izgleda proces izvođenja različitih endoskopskih procedura i kako pacijenti treba da se pripreme?

Endoskopske procedure u današnje vrijeme zahtijevaju posebno opremljene prostore, posebne kadrove – vješte i uigrane, gdje najviše mislim na endoskopiste i medicinske sestre, uz podršku specijalista anestezije i reanimacije, koji omogućavaju komforne preglede kako ljekarima, tako i samim pacijentima. Pregledi su jako neugodni i bolni i zahtijevaju posebnu pripremu pacijenata. Priprema podrazumijeva čišćenje crijeva hemijskim sredstvima, kao i dijetalnu  ishranu, a sve kako bi se organi što bolje pripremili za preglede. Pregledi se rade sa naprednom opremom, fleksibilnim aparatima, a mogu se kontrolisati preko ekrana, tako da čitav tim koji učestvuje u pregledima može da prati događanja, a samim tim se i eventualne povrede mogu bolje uočiti i na taj način spriječiti.

Koliko je važna prevencija kod očuvanja zdravlja abdomena?

Prevencija je jako bitna. Ona se u naprednim zemljama Zapada sistematski obavlja. Postoje programi gdje se nakon određenog broja godina pacijenti pozivaju na te preglede jer u tim trenucima bolesti se mogu otkriti u začecima i pravovremeno liječiti, i izbjeći posljedice po zdravlje, a na kraju i opterećenja za društvo u smislu finansijskih troškova.

U okviru endoskopskog kabineta naše klinike možete obaviti: gastroskopiju, kolonoskopiju, anoskopiju, rektoskopiju, kao i polipektomiju. Pregled kod dr Sredića, možete zakazati na brojeve telefona 051 965 256 ili 066 33 44 55, na email adresu [email protected] ili putem www.klinikabewell.com.

Budi dobro! 🍀

Budi dobro bilten

    Copyright 2021, Be Well

    Copyright 2021, Be Well