Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Budimo zdravi – mi i naša planeta

07/04/2022

“NAŠA PLANETA, NAŠE ZDRAVLJE” zvanični je slogan Svjetskog dana zdravlja 2022. Svake godine, 7. aprila, obilježava se Svjetski dan zdravlja sa ciljem da se na globalnom nivou ukaže na aktuelne zdravstvene probleme, da se podstaknu zdrave životne navike i podigne svijest o tome šta svako od nas može učiniti za očuvanje i poboljšanje zdravlja. Pandemija COVID-19, zagađenje planete, porast broja oboljelih od kardiovaskularnih bolesti, astme i tumorskih oboljenja alarm su za uzbunu svim zdravstvenim sistemima širom svijeta.

Kratki istorijat

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je organizator Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava od 1948. godine. Izabran je 7. april kao datum kada se širi svijest o određenim zdravstvenim temama kako bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koja su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Svake godine Svjetski dan zdravlja obilježava se pod različitim sloganom i sa različitom temom. Teme Svjetskog dana zdravlja omogućile su SZO da djeluje na globalnom nivou sa što više uključenih aktera i različitih aktivnosti kako bi se prioritetna pitanja zdravlja stavila u fokus javnosti. Cilj je da se izgradi šira svijest o njima, a da se aktivnosti na rješavanju ukazanih problema sprovode tokom cijele godine.

Svjetski dan zdravlja 2022.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je za ovogodišnji Svjetski dan zdravlja globalnu pažnju usmjerila na očuvanje okoline pod sloganom „Naša planeta, naše zdravlje“. Fokus je na klimatskim promjenama kao najvećom prijetnjom za cjelokupan živi svijet na zemlji. Opasnost od klimatskih promjena prijeti životinjskom i biljnom svijetu, podjednako kao i ljudima.

Prema procjeni Svjetske zdravstvene organizacije više od 13 miliona smrtnih slučajeva širom svijeta godišnje posljedica su uticaja iz okoline, poput zagađenog vazduha, vode i hrane. Promjenom životnih navika i nizom drugih aktivnosti ovakve brojke bi se mogle značajno umanjiti.

Vodeće globalne klimatske promjene dešavaju se sve češće zbog ekstremnih vremenskih pojava kao što su toplinski valovi, poplave i oluje, a klimatske promjene naročita su opasnost na mjestima gdje ionako ljudi nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti ili su isključeni iz nje. Globalno zagrijavanje jedan je od najvećih problema sa kojima se suočavamo. Godina 2020. bila je najtoplija zabilježena godina u Evropi, a razdoblje od 2010. do 2019. najtoplije zabilježeno razdoblje. Ono što je riječ nauke jeste da je globalno zagrijavanje fenomen iza kojeg stoji čovjek i da je ljudskim faktorom dovedena u opasnost cjelokupna planeta.

Međutim, pravo pitanje jeste šta svako od nas pojedinačno može uraditi kako bi se ovakav negativna trend zaustavio? Koji su to sitni koraci koje već od danas možemo da preduzmemo kako bismo Zemlju budućim naraštajima ostavili u boljem stanju?

Naše preporuke kako da nam Zemlja bude zdravija:

  • Razvrstavajmo i reciklirajmo otpad
  • Smanjimo nepotrenu potrošnju pitke vode
  • Uzgajajmo organsku hranu
  • Smanjimo potrošnju električne energije
  • Koristimo obnovljive izvore energije 

Mislimo na našu planetu, kako bi i ona mislila na nas.

Budimo zdravi! 🍀

#HealthierTomorrow

Budi dobro bilten

    Copyright 2021, Be Well

    Copyright 2021, Be Well