Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Krioterapija – tretman uklanjanja bradavica i kondiloma

01/04/2022

Krioterapija je metoda lokalnog liječenja niskim temperaturama. Predstavlja relativno čestu terapijsku metodu, koja se koristi u više medicinskih disciplina. Pojam krioterapija potiče od grčke riječi kryos što znači mraz, studen. To je minimalno invazivna i vrlo efikasna metoda liječenja u dermatovenerologiji, kojom se uklanjaju kožne promjene primjenom tečnog azota.

Krioterapija se obavlja u okviru tzv. malih hirurških intervencija i primjenjuje se u liječenju benignih, premalignih i malignih lezija na koži. Terapiji se pristupa nakon kliničkog pregleda, a u okviru dermatovenerološke ambulante u Klinici Be Well ova procedura sprovodi se rutinski i za nju se nije potrebno posebno pripremati. Krioterapiju sprovode ljekari specijalisti dermatovenerologije.

Liječenje tečnim azotom

Kriohirurgija ili krioterapija je metoda koja se u liječenju koristi skoro 100 godina. Najčešći kriogen koji se koristi je tečni azot, a njegova upotreba datira od 1940. godine sa širokim poljem korišćenja. Jedna od nazastupljenijih grana medicine koja koristi liječenje niskim temperaturama jeste dermatovenerologija za tretiranje promjena na koži. Tečni azot, koji se nalazi na temperaturi od -194 stepena Celzijusa, najčešće se primjenjuje iz sprej boce, u trajanju od 10-30 sekundi na tretiranom mjestu, uz maksimalnu poštedu ostale kože.

Najčeše indikacije za tretman krioterapijom su:

  • virusne i obične bradavice
  • kondilomi
  • aktinične i seboreične keratoze
  • manji hemangiomi
  • keloidi
  • ostale benigne lezije

Uklanjanje kondiloma krioterapijom

Kondilomi ili polne bradavice su bradavičasti izraštaju u anogenitalnoj regiji virusnog porijekla. Krioterapija u tretiranju kondiloma se pokazala kao izuzetno brza, bezbolna i efikasna metoda. Za uklanjanje kondiloma niskim temperaturama uglavnom je dovoljan samo jedan tretman, ali s obzirom na period inkubacije, moguća je pojava novih promjena, tako da se postupak tečnim azotom mora ponoviti. Ukoliko se svaka nova promjena redovno tretira dolazi do potpunog ozdravljenja, odnosno efikasnog uklanjanja kondiloma.

Kako izgleda tretman krioterapijom?

Tretman niskim temperaturama u dermatovenerologiji rutinska je procedura koja se radi bez posebne prethodne pripreme. Tečni azot, koji se koristi u ove svrhe, najčešće se primjenjuje u obliku spreja iz boce sa pritiskom koja ima usmjerivač mlaza. U sprej boci nalazi se približno 300-500 ml tečnog azota, a usmjerivač mlaza olakšava aplikaciju tečnog azota, čime se smanjuje mogućnost oštećenja zdrave okolne kože. Standardna tehnika zamrzavanja obavlja se sa daljine od 1-1.5 ml cm od površine kože, a nekad se promjena na koži obilježi kako bi se tretman što lakše i brže sproveo.

Pored ove tehnike sa sprejem u boci, koja je jednostavnija za primjenu, koristi se i štapić s vatom na vrhu koji je umočen u azot. Tretman krioterapijom ne radi se uz anesteziju. Većina pacijenata tretman opisuje kao neprijatan i neugodan, a ne bolan. Osjećaj nelagode je posljedica neželjene reakcije kože na smrzavanje tretiranog dijela tijela.

Metoda liječenja tečnim azotom traje nekoliko sekundi i zavisi od oblika, veličine i stanja promjena na koži koje se liječe. Tretirana promjena, odnosno zaleđena koža, postaje bijela i potrebno je nekoliko minuta da se odledi do normalne temperature.

Kako izgleda oporavak nakon primjene tečnog azota?

Nakon tretmana krioterapijom, nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana, na tretiranoj koži se može primijetiti crvenilo. Takođe se mogu javiti plikovi i plitke ranice, a koje se ubrajaju u normalne reakcije kože nakon krioterapije. Plikovi i ranice mogu formirati kraste koje zarastaju nakon 7 do 15 dana. Promjene na koži koje su tretirane najčešće nestaju zajedno sa krastama dok se ljušte. Ne bi trebalo grubo češati ili nasilno uklanjati kraste, jer tako mogu nastati ožiljci.

Tretirane promjene na koži bi trebalo prati vodom i blagim sapunom, a preporučuje se i primjena antibiotskih krema kako bi se spriječila eventualna infekcija. Pored toga, obavezna je zaštiti od sunca dijelova kože koji su bili izloženi djelovanju tečnog azota.

Koliko tretmana krioterapijom je dovoljno?

Broj i učestalost tretmana zavise od promjena na koži, njihovog stanja, brojnosti, lokalizacije, veličine, kao i od individualnog odgovora svakog pacijenta. Najčešće, krioterapija podrazumijeva nekoliko terapija do potpunog nestanka tretiranih promjena. Optimalno je tretmane ponavljati na svakih 7 do 15 dana.

Kontraindikacije tretmana tečnim azotom

Kao što je već istaknuto, tretman uklanjanja promjena na koži tečnim azotom rutinska je procedura i ne očekuju se nuspojave. Tretmanu krioterapije mogu pristupiti pacijenti svih dobnih skupina, uključujući i djecu, trudnice i dojilje. Kontraindikacije koje se mogu pojaviti, a koje su vrlo rijetke, odnose se uglavnom na neželjene reakcije kože na hladno, koje ponekad mogu produžiti i odložiti povoljan efekat tretmana.

Termin pregleda u dermatovenerološkoj ambulanti Klinike Be Well možete zakazati na:

Budite dobro, osjećajte se dobro, živite dobro.

Vaša Klinika Be Well

Budi dobro bilten

    Copyright 2021, Be Well

    Copyright 2021, Be Well