Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Timpanometrija od sada u ORL ambulanti

04/11/2021

timpanometrija

Nova usluga u našoj ORL ambulanti je timpanometrija – dijagnostička metoda koja sa visokom pouzdanošću prati i otkriva promjene u srednjem uhu kod djece i odraslih.

Šta otkriva timpanometrija?

Timpanometrija uz pomoć uređaja timpanometra mjeri pritisak vazduha u srednjem uhu, pokretljivost bubne opne te provjerava rad slušnih koščica. Timpanometrijom se ne procjenjuje stanje sluha, ali ona jeste jedna od metoda sprečavanja i liječenja bolesti koje izazivaju gubitak sluha.

Timpanometrijom možete otkriti ukoliko imate:

  • upalu srednjeg uha (sekret u srednjem uhu)
  • perforiranu bubnu opnu
  • tekućinu u srednjem uhu
  • tumor
  • poremećaj u funkciji koščica srednjeg uha
  • problem u funkciji Eustahijeve tube
  • uvećan treći krajnik

Šta je timpanometar i šta mjeri?

U cilju osiguranja što kvalitetnije medicinske usluge, klinika Be Well svojim pacijentima na raspolaganje stavlja najsavremeniju dijagnostičku opremu, među kojom se od sada nalazi i GSI Allegro timpanometar.

Ovaj brz i visokopouzdan uređaj, pored timpanometrije koristi se i za mjerenje akustičnog refleksa (slušnog refleksa) – kontrakcija mišića u srednjem uhu koje se javljaju prilikom zvučnih nadražaja.

Timpanogram je grafički prikaz krivih koji timpanometar generiše a koji prikazuje vrijednosti dobijene mjerenjem.

Prema tome, postoji nekoliko vrsta krivih koje nam otkrivaju stanje srednjeg uha.

Kada je nalaz uredan, grafikon će prikazivati krivu tipa A koja je u obliku slova A sa vrhom u rangu od 0-100mmH₂O i 0,4-1,5cm³. To znači da je srednje uho u normalnoj funkciji i da je sluh u normalnim granicama.

Kada se na grafikonu javi kriva tipa B, odnosno kada je timpanogram ravan, to znači da je pokretljivost bubne opne ograničena, slaba ili nepostojeća. Ovakav nalaz se često dobija u slučaju upale srednjeg uha prilikom koje se luči sekret.

Kod krive tipa C, timpanometar doseže vrh ali u negativnom rangu ispod -100 daPa. Kriva tipa C javlja se kod problema sa funkcijom Eustahijeve tube, negativnim pritiskom ili ventilacijom u srednjem uhu.

Kriva tipa As javlja se kod smanjene pokretljivosti bubne opne ili problema sa funkcijom slušnih koščica. U tom slučaju, vrh timpanograma je spušten ispod normalnih vrijednosti.

Kriva tipa Ad javlja se u slučaju povećane pokretljivosti bubne opne ili istanjenosti iste, poremećaja u međusobnom odnosu slušnih koščica, ali sa normalnim pritiskom u srednjem uhu.

Kako se izvodi timpanometrija?

Timpanometrija je u potpunosti bezbolna, bezrizična i kratka, a posebne pripreme za nju nisu potrebne. Pretežno se primjenjuje kod djece, a pogodna je za pacijente svih dobnih grupa.

Prilikom timpanometrije, prije same upotrebe timpanometra, specijalista otoskopom pregledava unutrašnjost uha kako bi se utvrdilo da nema viška ušnog voska ili stranih tijela.

Zatim slijedi pregled uha timpanometrom, odnosno sondom na vrhu uređaja koja ulazi u uho. Pregled sondom traje nekoliko sekundi, a rezultati se dobijaju na licu mjesta.

Timpanometrija u klinici Be Well

Ukoliko ste kod vašeg djeteta ili sebe primijetili oslabljen sluh, timpanometriju možete obaviti u ORL ambulanti klinike Be Well u kojoj ordiniraju prof. dr Mirjana Gnjatić i dr Vladimir Vranješ.

Termin možete zakazati pozivom na 051 965 256, 066 33 44 55, [email protected] ili popunjavanjem forme na www.klinikabewell.com.

Ne guglaj, pregledaj se!

Vaša klinika Be Well