Stepe Stepanovića 114, Banja Luka

English Bosanski
 

Oporavak kože poslije ljeta: top 4 tretmana

19/08/2022

oporavak kože poslije ljeta

Oporavak kože najpotrebniji nam je poslije ljeta. Visoke temperature, klimatizacija, slana morska voda, hlor iz bazena, vlaga i vjetar činioci su koji negativno utiču na stanje i zdravlje kože. Povećano izglaganje suncu, čak i uz preduzimanje potrebnih mjera opreza poput korištenja krema sa zaštitnim faktorom, dovodi do isušivanja i dehidratacije kože. Većini ljudi se nakon ljeta pokvari ten i nastanu pigmentacijske mrlje, a pored toga sunce i more isuše kožu, zbog čega se izgube sjaj i glatkoća, a bore postanu vidljivije.

Kako biste se riješili nastalih bora i hiperpigmentacije, te svojoj koži vratili baršunast i zdrav izgled, potrebno je početi sa regeneracijom od oštećenja nastalih usljed prekomjernog izlaganja ultraljubičastom zračenju. Tretmani za kvalitetnu, zdravu i njegovanu kožu ujedno uklanjaju nesavršenosti tena, zatežu kožu i redefinišu crte lica. Preporuka za obnavljanje i oporavak kože poslije ljeta jesu tretmani koji će je dubinski nahraniti i hidrirati – mezoterapija lica i duboka biorevitalizacija, PRP i Profhilo tretman.

Mezoterapija lica 

Svijet anti-aginga promijenjen je onog trenutka kada su se pojavile neinvazivne i minimalno invazivne metode koje vraćaju mladolikost bez potrebe za operativnim zahvatom. Apsolutni hit među tretmanima prirodnog podmlađivanja lica jeste mezoterapija.

Mezoterapija je nehirurška i neinvazivna metoda estetske medicine kojom se regeneriše i hidrira koža lica, vraćajući joj tonus, sjaj i elastičnost. Tretman se provodi apliciranjem koktela vitamina, minerala, antioksidanasa, hijaluronske kiseline i drugih aktivnih sastojaka u srednji sloj kože (mezoderm). Na taj način osigurava se prelazak epidermalne barijere zbog čega aktivni sastojci prodiru dublje u dijelove kože.

Glavni sastojak svakog mezoterapijskog koktela je hijaluronska kiselina koja služi kao savršena podloga za dubinsko hranjenje i hidrataciju kože. Pored hijalurona, u mezoterapijski koktel se najčešće dodaju vitamini (najčešće vitamin C), kompleks vitamina B, različite aminokiseline, flavonoidi, biljni ekstrakti, te druge komponente namijenjene hidrataciji, regeneraciji i pojačanom stvaranju kolagena i elastina.

Posebna moć mezoterapije krije se u činjenici da mezoterapijski kokteli nisu univerzalni, već je riječ o tretmanu koji se prilagođava svakom pojedinačnom tipu kože. Ukoliko se radi o zrelijoj koži, akcenat u mezoterapijskom koktelu je na hijaluronskoj kiselini koja podstiče fibroblaste na produkciju kolagena i elastina, odnosno utiče na proces regeneracije i podmlađivanja. Pored toga, prilagođavajući se gotovo svim potrebama i specifičnostima kože, mezoterapijski kokteli mogu osvježiti umornu kožu, smanjiti hiperpigmentacije, kao i ožiljke od akni. Dopremanjem aktivnih sastojaka u dublje slojeve, koža se regeneriše, brišu se sitne nepravilnosti i postiže se zdravi sjaj.

Mezoterapija je odličan izbor za svačije lice, a naročito ukoliko volite prirodan i odmoran izgled, jer ovim tretmanom ne dira se prirodna mimika lica, niti se mijenja prirodna fizionimija. Rezultat je isključivo regenerisano i osvježeno lice. Za najbolje efekte preporučuje se uraditi 4 do 6 tretmana sa razmacima od nekoliko sedmica. Međutim, ova kraljica među prirodnim metodama podmlađivanja učiniće da koža izgleda osvježeno već nakon prvog tretmana.

Duboka biorevitalizacija lica

Biorevitalizacija, kao i mezoterapija, podrazumijeva ubrizgavanje aktivnih sastojaka pod kožu pomoću mikroigala. Razlike između ove dvije procedure ogledaju se samo u preparatima koji se koriste tokom tretmana. Prilikom biorevitalizacije u središnji sloj kože unose se preparati bogati visokom koncentracijom hijaluronske kiseline.

Estetski tretmani kojima se nadoknađuje deficit hijaluronske kiseline su izrazito popularni, a jedan od najučinkovitijih svakako jeste biorevitalizacija. Pored duboke hidratacije i regeneracije kože lica, biorevitalizacija se uspješno koristi za podmlađivanje šaka i dekoltea. Za optimalne rezultate potrebno je uraditi manje tretmana biorevitalizacije u odnosu na mezoterapiju, što znači da je djelovanje duboke biorevitalizacije brže.  Već nakon prvog tretmana biorevitalizacije vidljive su promjene na koži u vidu osvježenosti i duboke hidriranosti.

Ako se pitate koja je procedura pravi izbor za oporavak kože poslije ljeta i mora, jedino pravo rješenje je procjena ljekara specijaliste. Bez obzira na to da li se želite riješiti hiperpigmentacije nastale nakon izloženosti suncu, smanjiti bore ili samo osvježiti dehidrirano lice, ispravnu preporuku može dati samo specijalista na osnovu trenutnog stanja vaše kože, genetskih predispozicija i težine starosnih promjena. Osobama mlađim od 30 godina, vjerovatno će više odgovarati mezoterapija, jer se hijaluronska kiselina još uvijek aktivno proizvodi i nema potrebe za dodatnim unošenjem u kožu. Bolji izbor jesu ciljano izabrani mezokokteli koji mogu riješiti neujednačen ten i osvježiti lice. S druge strane, ukoliko imate oko 35-40 godina i sa mora ste se vratili dehidrirane kože lica, uz vidljive bore, pravi izbor za vas je duboka biorevitalizacija lica. Nakon ovog tretmana koži će se vratiti tonus i elastičnost, biće nahranjena i hidrirana, a bore zaglađene.

PRP tretman

PRP ili tretman podmlađivanja krvnom plazmom posljednjih nekoliko godina suvereni je vladar u oblasti prirodnih metoda za podmlađivanje. Idealan je izbor za liječenje kože i popravljanje „štete“ nastale usljed prekomjernog izlaganja suncu. Ovaj tretman se još naziva tretman trombocitima ili vampirski tretman, a osim naziva u njemu se ne krije ništa strašno.

Naime, PRP je potpuno prirodna metoda u kojoj se koristi vaš vlastiti materijal, odnosno trombociti iz vaše krvi. Krv se centrifugira nakon čega se izdvaja visoko koncentrisana krvna plazma (sadrži do 18 puta veću koncentraciju trombocita) iz koje se oslobađaju brojni faktori rasta zaslužni za regeneraciju i poboljšanje opšteg stanja i kvaliteta kože. Faktori rasta pomažu pri proizvodnji novog kolagena i poboljšanju oštećene kože, ujedno usporavajući i otklanjajući znakove starenja. S obzirom na to da se tokom procedure ne unose sintetičke supstance, već isključivo vaša vlastita krv, ne postoji mogućnost nuspojava ili alergijskih reakcija.

PRP tretman je odličan izbor za umornu i suvu kožu koju je potrebno regenerisati, na primjer nakon vrelih ljetnjih mjeseci. Vampirski tretman daje odlične rezultate i kod korekcije neujednačene pigmentacije i kod uklanjanja mrlja i ožiljaka od akni. Pošto je rezultat glatka svježa i podmlađena koža, PRP tretman je vrlo uspješan i u smanjenju bora smijalica, bora oko očiju i nazolabijalnih bora.

Za obnavljanje kože dovoljna su svega tri tretmana vlastitom krvnom plazmom u razmaku od 3 do 6 sedmica. Rezultati nakon prvog tretmana postaju najvidljiviji nakon 3 sedmice, jer je toliko potrebno da se faktori rasta aktiviraju i započne nova sinteza kolagena. Međutim, već nekoliko dana nakon tretmana uočavaju se promjene na koži u vidu sjaja, elastičnosti i prirodne svježine.

Profhilo tretman

Profhilo tretman je najnoviji biser u polju estetske medicine koji je napravio potpunu revoluciju u podmlađivanju kože i uklanjanju bora, a takođe i jedan od najučinkovitijih za oporavak kože poslije ljeta. Moć Profhilo tretmana krije se u činjenici da je on „3 u 1“ tretman koji predstavlja kombinaciju filera, skin bustera i mezoterapije. Inovativna formula ovog proizvoda u sebi sadrži jednu od najvećih koncentracija hijaluronske kiseline (64mg/2ml), što osim intenzivne hidratacije omogućava stimulisanje fibroblasta na produkciju kolagena i elastina. Profhilo je jedinstven i po tome što djeluje na očuvanje i obnavljanje adipocita koji predstavljaju masne ćelije zaslužne za volumen lica i podršku koži tokom mimike.

Za razliku od uobičajenih dermalnih filera, Profhilo ne utiče na povećanje volumena u području aplikacije, već djeluje isključivo na podsticanje fibroblasta da sami proizvedu više kolagena i „napune“ kožu sa rezultatom potpuno prirodno podmlađenog izgleda. Hijaluronski fileri ostaju na mjestu aplikacije, dok se Profhilo nakon ubrizgavanja ravnomjerno raspoređuje u potkožno tkivo gdje aktivira procese sinteze kolagena i elastina. Nakon tretmana Profhilom koža je hidrirana, elastična, a bore i umoran izgled lica su prošlost.

Profhilo tretman se izvodi tako što se na svakoj strani lica odredi 5 tačno definisanih tačaka na koje se aplicira proizvod (najistaknutija tačka jagodice, dio jagodice ispred uha, korijen nazolabijalne bore, brada i ugao donje vilice). U jednom tretmanu lica ubrizgava se ukupno 2 ml Profhila, a proceduru je potrebno ponoviti nakon mjesec dana. Prvi rezultati vidljivi su sedmicu ili dvije nakon tretmana, kada se primjećuje zaglađenost sitnih bora, čvršći tonus lica, kao i punoća i blistavost kože. Profhilo tretman je dovoljno ponavljati jednom do dva puta godišnje.

Oporavak kože poslije ljeta u IUVENIS Centru

U IUVENIS Centru za podmlađivanje i biorevitalizaciju lica i tijela, u okviru klinike Be Well, možete uraditi mezoterapiju lica, duboku biorevitalizaciju, PRP ili Profhilo tretman kako biste svojoj koži pružili dodatnu njegu nakon vrelih ljetnjih mjeseci. Dođite da zajedno izaberemo najbolji tretman prilagođen potrebama vaše kože. Zakažite termin za konsultacije ili tretman na broj telefona 051 965 256, putem e-mail adrese [email protected] ili nam se javite na društvenim mrežama Instagram ili Facebook.

Budi dobro bilten

    Copyright 2021, Be Well

    Copyright 2021, Be Well